Kijáró

2019.08.04. 07:00

Bécsben hőségben: új praktikákat vetnek be

A hőség nemcsak nálunk teszi pokollá a városban élők éjjeleit és nappalait, a tőlünk nyugatabbra élők sincsenek jobb helyzetben az időjárást tekintve. A kreativitás és a szükség megoldást szül, Bécsben több ötlettel is előrukkoltak idén, hogy a forróságot könnyebben viseljék el a jövőben az ott lakók.

Nemes Judit

Ulli Sima környezetért felelős tanácsnok szerint fontos, hogy minél több helyen lehessen szabadon hozzáférniavízhez

Fotó: VN/C.Jobst

Hagyományos, környezettudatos és egészen bátor ötletekkel állt elő az ausztriai főváros: fákat ültetnek, strandot építenek, utcát klimatizálnak. A bécsi fásításról korábban már beszámoltunk, annak az a lényege, hogy jelenleg körülbelül 480 ezer fa díszíti a város utcáit, ám nem elégszenek meg ennyivel: tovább növelik a számukat. Összesen nyolcmillió euróból, azaz több mint kétmilliárd forintnak megfelelő összegből teszik még zöldebbé a köztereket. 2020 végéig valósítják meg a tervezett zöldítést: a terek nagy részére platán-, szil- és kőrisfákat ültetnek.

A fásítás nem új ötlet a nap alatt, ám rendkívül hasznos: az egyre forróbb nyári hónapokban így – Bécsben az utóbbi negyven év alatt két fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet – sokkal több lesz az árnyat nyújtó növényzet az utcákon. Ha már zöldítés, érdemes megemlíteni egy másik növényekkel hűsítő beruházást: helyenként 300 liter űrtartalmú növényládákkal fednek be épületeket: a zöldhomlokzatnak köszönhetően 13 fokkal csökken az előttük járók hőérzete. Nem mellékesen, a város zajszintjét is mérséklik ezzel: 10 decibellel lesz kevesebb általuk a zajszint, továbbá a ládákban nevelt borostyán akár 1,6–2 kg port tud megkötni.

A környezet alakításához kapcsolódva nemrég homokos strandot alakítottak ki a Duna-parton. Itt kellemes pihenőhellyé tették a harmincfokos hőségben felfrissülésre vágyók környezetét: akár a trópusokon is érezheti magát, aki kilátogat a bécsi Duna-szigetre. Homokkal borították a strandot, nyugágyakat és napernyőket helyeztek ki, és pálmafák is hozzájárulnak az igazi nyaralás-érzéshez. Lehet fürödni, ivókutakból frissítő vizet fogyasztani és 30 fok feletti hőmérsékletnél meghatározott időintervallumokban működő zuhanypermet alatt sétálhatnak el az arra járók – mindez a belvárostól nem messze található, a Stephansdomtól nézve tömegközlekedéssel hat perc alatt elérhető.

Ulli Sima környezetért felelős tanácsnok szerint fontos, hogy minél több helyen lehessen szabadon hozzáférniavízhez
Fotó: VN/C. Jobst

Ulli Sima környezetért felelős tanácsnok a megújult strand nyáreleji megnyitóján hangsúlyozta, hogy miközben más tartományokban egyre kevésbé lehet szabadon hozzáférni a vízhez, Bécsben éppen azt ismerték fel, hogy több ilyen területre van szükség. A politikus példának az elmúlt években megnyitott Strombucht és az ArbeiterInnenstrand szabadstrandokat említette a turizmus.com egyik cikkében.

A legújabb meglepetés, amivel a városlakók találkozhattak Bécsben, az az utcaklimatizálás ötlete – a projektről a napokban tartottak tájékoztatót a megvalósítók. Az új projekt a város 7. kerületét érinti – ez a Neubau nevezetű városrész, amely Bécs szívében található. Fő jellegzetessége, hogy kifejezetten kevés zöld felületet fedezhet fel jelenleg az arra járó, kevés az árnyat adó hely a környékén. Az utcaklimatizálás természetesen egy jól csengő elnevezés, amely több hűsítő elemet foglal magában. Nem gépeket kell elképzelni, amelyek hűs levegőt ontanak magukból, helyette részben a természetre bízzák a temperálást: a dús lombú fák beszerzésén túl párakapukat és utcai ivókutakat létesítenek, hogy az emberek enyhíthessék a tűző nap okozta szomjúságukat. Számokban kifejezve az öt párakapu mellett öt pergolát alakítanak ki védett ülőhelyekkel.

Harminckettő karosszék, öt ivókút és huszonnégy lombos fa hűsíti majd a járókelőket a Zieglergassén. A munkák egyébként már elkezdődtek, a kialakítással azonban a nyáron nem, majd csak év végére végeznek – a forintra átszámítva mintegy 770 millió forintos beruházás gyümölcsét így csak jövő nyáron lehet élvezni, ám nemcsak az embereknek, hanem az állatoknak is, hiszen róluk sem feledkeztek meg. Azokat is várják majd ivókutak az utcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában