Könyvbemutató

2019.05.17. 10:00

Múlt nélkül nincs jövő: 800 év Vasban – A Vasvári káptalan bemutatóján

A Vasvári káptalan – vasi települések 1217-2017 című kiadvány bemutatóját tartották csütörtökön. A könyvecske az egykori káptalant, a nyolcszáz éves oklevelet és a benne említett 15 vasi település vázlatos történetét mutatja be.

Pogács Mónika

Káptalanbemutató a Békeházban. Balra: V. Németh Zsolt

Fotó: Szendi Péter

A Vasvári Múzeum, az MNL Vas Megyei Levéltára és a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár közös programjukra fiatal kutatókat is hívtak, akik előadásokat tartottak a témában.

Káptalanbemutató a Békeházban. Balra: V. Németh Zsolt
Fotó: Szendi Péter

– Kiváló helyszín a tanácskozáshoz a Békeház, falai történelmet idéznek – mondta köszöntőjében Tóth Balázs polgármester.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: megrendítő felismerés, hogy mi, magyarok a Kárpát-medencében nyolcszáz év távlatából tudunk rámutatni épületekre, megmaradt tárgyakra vagy épp az okiratra, amely kicsit összefűzi a 15 vasi települést. – A ma is használható karakterjegyeink közé érdemes ezeket az ősi elemeket is felvennünk, hisz az értékek őrzése fontos: múlt nélkül nincs jövő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában