rejtélyes fehér bicikli

2017.11.27. 07:00

Figyelemfelkeltésként került az út szélére, mára emlékállító hagyomány

   A városban több helyen is található fehérre mázolt kerékpár, amely leginkább az autósok számára tartogat üzenetet.

Pungor Csaba

Fotó: Unger Tamás

 

Fotó: Unger Tamás

Figyelemfelkeltés miatt hívták életre, de mára a városi közlekedés egyik emlékállító hagyománya lett a szellembicikli-kezdeményezés. A feltűnő, ugyanakkor elgondolkodtató mementó célja az volt, hogy jelezze a társadalom felé, ezeken a helyeken fokozott körültekintéssel közlekedjünk.

A fehérre festett kerékpárok ötletgazdája, egy amerikai fiatalember, Patrick Van Der Tuin volt, aki 2003 októberében a Missouri állambeli St. Louisban helyezett el egy kétkerekűt, miután egy gázolásnak szemtanúja volt. A szellembiciklik néhány év alatt már nem csak a tengerentúlon, hanem a világ számos pontjain megjelentek az utak szélén.

Fotó: Unger Tamás

Magyarországon sem kellett sokat várni arra, hogy a hazai kerékpáros szövetség tagjai összefogjanak és meghonosítsák a külföldön elterjedt szokást. Szombathelyen először a város határán, a Dolgozók útján történt egy baleset, amelyet már a helyi Critical Mass szervezéséért is felelős Szombathelyi Tekergők kerékpáros egyesület sem hagyott szó nélkül.

Fotó: Unger Tamás

– Ezen az útszakaszon már korábban is történt baleset, azonban itt egy szabályosan közlekedő kilencéves kisfiú vesztette életét egy autós miatt – mesélte szomorúan Szabó Gergely, aki megjegyezte, hogy szellembiciklit csak olyan helyszínekre tesznek ki, ahol a ba-leset áldozata vétlen kerékpáros volt. Szinte hihetetlen, de az emlékhelyben évente kárt tesznek ismeretlenek. 2013 nyarán tréfás kedvű fiatalok a lakat levágása nélkül, a közlekedési táblát lecsavarozva tulajdonították el a biciklit, majd valószínű megijedtek a következményektől, mert néhány nappal később és párszáz méterrel arrébb visszatették a járművet. Tavaly egy autósnak nem volt türelme várni és egy előzés során hajtott keresztül a szellembiciklin. Úgy tűnik, hiába a figyelemfelkeltés, ha nem jut el az üzenet az emberekhez. A Szombathelyi Tekergők egyesületének tagjai rendszeresen karbantartják az emlékhelyet, így a legutóbbi gázolás után új kereket és festést is kapott a Dolgozók útján található szellembicikli.

A 11-es Huszár úton szintén egy tragédiára hívja fel a figyelmet a fehérre festett kerékpár, ahol két éve egy 39 éves nő a helyszínen vesztette életét egy figyelmetlen fiatal sofőr miatt, aki későn észlelte a kerékpáros kanyarodási szándékát.

– Talán minden baleset megelőzhető lenne, ha kicsit jobban odafigyelnénk egymásra – mondta Szabó Gergely, aki elárulta, hogy azon az útszakaszon található szellembicikli elhelyezésénél már az áldozat hozzátartozója is segített. Véleményük szerint az amerikai kezdeményezés célja épp az, hogy a közlekedési kultúra világszerte fejlődjön. Magyarországon sokan a fehérre festett bicikli jelentésével sincsenek tisztában, ezért fordulhat elő, hogy kárt tesznek, vagy heccből ellopják a figyelemfelkeltésül szolgáló mementót.

Szabó Gergely megjegyezte, hogy ezek az incidensek még erőteljesebben tükrözik a szellembicikli valódi üzenetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában