Sok riasztás, kevés baleset

2018.11.27. 07:00

Csendes gyilkosnak nevezik a szén-monoxidot: színtelen, szagtalan

Szén-monoxid-mérgezés miatti haláleset az elmúlt négy évben nem volt Vas megyében. A legutóbbi végzetes mérgezés 2014 januárjában volt. A katasztrófavédőknek ugyanakkor egyre többször kell kivonulniuk ilyen riasztás miatt.

Lakosi Gabriella

Életeket menthet a szén-monoxid-mérő műszer

Fotó: Unger Tamás

A látszólag egymásnak ellentmondó adatoknak az az oka, hogy egyre több lakásban van már felszerelve érzékelő, hamarabb kiderül, ha baj van. 2016-ban tizennégy esetben riasztották a megyei tűzoltókat, ahol egy ember sérült meg, 2017-ben már huszonegy esetben vonultak a tűzoltók szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt, egyik eset kapcsán sem sérült meg senki – tudtuk meg Balogh Esztertől, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Idén ez idáig huszonöt szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a Vas megyei tűzoltókat. Ezek kapcsán öt ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést.

Legutóbb november 15-én volt riasztásuk a szombathelyi hivatásos tűzoltóknak. A Szigligeti utcában lakó ember szén-monoxidra gyanakodott, ezért hívta a 112-es segélyhívó számot. A helyszínre vonuló szombathelyi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei szén-monoxid-koncentrációt nem mértek, azonban a konvektor elzáró szerelvényénél, a csapnál gáz szivárgását mutatták ki, így sikerült egy életveszélyes helyzetet megoldaniuk.

Életeket menthet a szén-monoxid-mérő műszer
Illusztráció: Unger Tamás

A szén-monoxidot nem véletlen nevezik csendes gyilkosnak. Ez egy rendkívül mérgező gáz, az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”. Színtelen, szagtalan, a szoba levegőjével jól elkeveredik, létrejötte pedig valamilyen tökéletlen égési folyamathoz köthető. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás és 1-2 percen belül halál is beállhat.

A fűtési költségek csökkentése miatt sokan lecserélik a régi fa nyílászárókat, és helyettük jól szigetelő ajtókat, ablakokat szerelnek be. Ezek légáteresztő képessége viszont minimális, így a nyílt lánggal működő vízmelegítő vagy fűtőeszköz elhasználhatja a szoba levegőjét. Minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz forrása lehet a szén-monoxidnak, függetlenül attól, hogy mivel fűtünk. Akkor nyílt lánggal működő az eszközünk, ha láthatjuk benne a lángot – fogalmazott Balogh Eszter. Ilyenkor fontos a megfelelő levegő-utánpótlásról gondoskodni, nem elég, ha néha szellőztetünk.

Egy jó fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. Fontos az is, hogy tájékozódjunk a vásárlás előtt, ugyanis nem minden készülék megbízható. Az érzékelőt célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől fejmagasságban. Ha a hálószobába telepítjük, akkor a fekvő testünkhöz viszonyított fejmagasságba tegyük, de ne a szoba sarkában kapjon helyet a készülék, attól 20-30 centiméterre szereljük.

Amennyiben szén-monoxid-mérgezés tüneteit észleljük – fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger –, azonnal ki kell szellőztetni a lakást, nyitni kell ablakot, ajtót. Ezután le kell kapcsolni mindent, el kell hagyni a lakást, és segítséget kell hívni a 112-es segélyhívó számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!