Elismerés

2019.02.13. 14:00

Egy szombathelyi születésű divattervező sikere – New York-i magazin közölte a ruhái fotóit

Két éve adtunk hírt a szombathelyi származású divattervezőről, Pomozi Péterről. Már nem tanuló, hanem tervező és vállalkozó a 24 éves fiatal. Nemrég egy New York-i divatlapba, a Promo Magazine-ba került be az egyik ruhakölteményéről készült fotósorozat.

Tóth Kata

Pomozi Péter az általa kreált ruhával

Fotó: Pomozi Péter

Néhány hónapja történt, hogy egy budapesti fotós elkérte az egyik ruháját: a fotókért cserébe viselte egy modell az általa kreált ruhát. Nem sokkal később a modellt foglalkoztató ügynökség vezetője jelezte: az öltözetről készült képek megjelenhetnek egy New York-i lapban. Ez a fotósorozat rövid története, amit Pomozi Péter „nem él meg hatalmas dologként”, de amiről azért megjegyzi: ritka, hogy magyar divattervezőkkel megtörténik.

Pomozi Péter az általa kreált ruhával
Fotó: Pomozi Péter

 

– Magyar tervezőknek külföldben gondolkodni hatalmas dolog. Minden, ami a szakmánkban külfölddel kapcsolatos, nagy hírértékkel bír. Nagyon zárt a divat világa, ebben a közösségben farkastörvények uralkodnak. Bekerülni abba a közegbe, amelyben stylistok és sztárok sürögnek-forognak, szinte lehetetlen. Éppen ezért úgy döntöttem, nem is törekszem erre, hiszen meggyőződésem, hogy az én generációmból kerülnek majd ki húsz év múlva a sztárok, rám pedig majd úgy tekintenek, mint most a nagy nevű öltözködéstervezőkre. Igyekszem értékeket képviselni, azért lettem vállalkozó, és vontam ki magam a forgalomból, mert nem abban a közegben szeretnék alkotni, ahol behízelgéssel lehet előrejutni.

Másrészt az elmúlt két-három évben rájöttem, hogy csupán tervezőként nem fogok boldogulni. Női szabónak tanultam a divatiskola után, most jelmeztervező képzésre járok esti tagozatra.

A NewYork-i lapban megjelent sorozat egy darabja
Fotó: @renatart _portraits

Visszatérve a magazin-megjelenésre: Péter azt mondja, tényleg elismerés, de ettől sem tud hátradőlni. Ami előrehajtja és motiválja, az az állandó elégedetlenség. Az említett ruháról szerinte azt gondolják az emberek, hogy egy lepke inspirálhatta, valójában egy technológiát szeretett volna kipróbálni: mi lesz az eredménye annak, ha sokméternyi organzát összeráncol, és téglalapokban felvarrja. Péter valószínűleg sosem látja majd viszont a ruhát, azt ugyanis egy milánói táskatervező asszisztense elkérte tőle egy kampányfotózáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában