Kutyák a tárgyalásokon?

2018.08.02. 14:00

Egy új, a tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen

Kétnapos képzésen vehettek részt Vas megyei ügyészek a szombathelyi Áldozatsegítő Központban. Szó volt például a szexuális abúzus áldozatává vált gyermekekről, és még az igazságszolgáltatásban alkalmazott kutyákról is.

Vas Népe

Az Áldozatsegítő Központ ezúttal ügyészképzés helyszíne volt Fotó: Hornyák Emőke

Az áldozatsegítés témakörében bővíthették ismereteiket a Vas megyei ügyészek, egy nemzetközi pályázat adott lehetőséget a program megrendezésére – összegezte Kámán-Németh Martina, a szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora. Felmérés előzte meg a kétnapos rendezvényt: az ügyészek igényeire építették a tematikát. Az áldozatsegítés elméleti és jogi hátterével kezdődött a program: szó volt az áldozatvédelmi irányelvről, a magyarországi áldozatsegítő szolgáltatásokról és az ahhoz kapcsolódó szervezetrendszerről, az áldozatsegítő központok feladatairól.

A gyakorlati ismeretek között a különleges bánásmódot igénylő áldozatok szükségleteiről, kommunikációjáról, interakcióiról hallhattak az ügyészek a szombathelyi Áldozatsegítő Központ együttműködő partnereitől.

Dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus szakértő a Barnahus pilotprogramon keresztül a szexuális abúzus áldozatává vált gyermekekről tartott előadást. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője, Kulcsár Lászlóné a családon belüli erőszak és idősek témakörét ölelte fel. Juranovits-Racker Rita, a FÉHE Közhasznú Nonprofit Kft. fogyatékkal élők számára biztosított ellátás szakmai felelőse személyes élményekkel, kiadványokkal érzékeltette a fogyatékkal élők kiszolgáltatott, kivételes helyzetét.

Az Áldozatsegítő Központ ezúttal ügyészképzés helyszíne volt Fotó: Hornyák Emőke

A szombathelyi Áldozatsegítő Központ meghívott vendége volt a Lehetőség 2005 Alapítvány részéről Kopf Katalin, aki a védett szálláshelyek jelentőségét, az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek és felnőttek, családok átélt borzalmait és a segítés lehetőségeit mutatta be. A feloldásban Csáki Ildikó előadása segített, aki az IM Igazságügyi Módszertani Irányításért Felelős Helyettes Államtitkárság Pártfogó Felügyelői Osztályának vezetőjeként a helyreállító igazságszolgáltatás eszközeit, hatékonyságát és eredményeit vázolta fel anonim eseteken keresztül.

Egy új amerikai gyakorlatot mutatott be dr. Papp József: a tengerentúlon bevált módszer esetén kutyákat „vetnek be” bírósági tárgyalások alkalmával. A kiképzett, emberszerető kutyák az igazságszolgáltatás alkalmazásában vannak, feladatuk pedig az áldozat – például gyermek, idős ember – érzelmi biztonságának növelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában