Magyar Falu Program

2018.11.23. 07:00

Legyen vonzó a falu! – a vasi községek vezetői tájékozódtak

Legyen vonzó a falusi orvosi praxis, és lakják be az elhagyatott házakat a családalapítás előtt álló fiatalok – ezek is a sok-sok cél között szerepelnek, amelyeket megfogalmaztak a Magyar Falu Programban. A vasi községek vezetői tájékozódtak.

Vas Népe

Számíthatnak rájuk a magyar falvak: dr. Hende Csaba, ÁghPéter, Gyopáros Alpár, Majthényi László és V. Németh Zsolt

Fotó: Ohr Tibor

Három pillér adja a Magyar Falu Program alapját: a lakhatás, a munkába járás és az önkormányzati fejlesztések – sorolta Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa. Megtelt a megyeháza díszterme, a legtöbb Vas megyei falu polgármestere eljött a tegnap tartott fórumra. Az 5 ezernél kisebb lélekszámú települések érintettek a programban – mondta a kormánybiztos. Emlékeztetett a Modern Városok Programra, amelynek megvalósítása sikerrel folyik Szombathelyen is. Az alapvető különbség a nagyvárosokat és a falvakat támogató rendszer között, hogy míg a modern városok fejlesztései az adott nagyváros egész térségének szólnak, addig a falufejlesztések lokális problémákra adnak megoldási lehetőségeket.

– Nem szakad el a modernizációs törekvéstől, azonban a hangsúly a szűk értelemben vett magyar falu kifejezés. Vagyis alapozni kell a helyi hagyományokra – mondta Gyopáros Alpár.

Számíthatnak rájuk a magyar falvak: dr. Hende Csaba, ÁghPéter, Gyopáros Alpár, Majthényi László és V. Németh Zsolt
Fotó: Ohr Tibor

Konkrét példaként a „falusi csok” bevezetését említette a kormánybiztos, vagyis azt, hogy lényegesen több támogatást kaphatnak azok a gyermeket vállaló fiatalok, akik főleg használt falusi ingatlanokat vásárolnak. Ebben egyébként már enélkül is látszik elmozdulás, mondta a kormánybiztos, ugyanis a családi otthonteremtési kedvezményigénylések csaknem harmada falvakból érkezett, illetve ott építkeznek a fiatal családok. A tervezett „falusi csokban” a mára jelentős népességcsökkenést elszenvedett falvak lesznek kedvezményezettek, a nagyvárosok agglomerációja nem. És kiegészül majd ez a támogatás a tájegység épített örökségvédelmével, vagyis még több forrásra számíthatnak azok a családok, amelyek autentikus lakóházakat építenek falvakban.

Említette még a kormánybiztos a háziorvosi praxisok támogatását: orvosi rendelők felújítására, eszközbeszerzésre tudnak majd pályázni a falvak, és szolgálati lakásra is, amely várhatóan vonzó lesz a háziorvosoknak. Most mintegy háromszáz üres háziorvosi praxis van az országban – indokolta a támogatás szükségességét Gyopáros Alpár. A közösségi közlekedésről is beszélt, arra majd 50 milliárd forint jut, itt említette a falusi útalap létrehozását, amelynek fedezete az útdíjbevételből adódik.

A hatékony felhasználásban számítanak a települések polgármestereire, valamint a térségek országgyűlési képviselőire, így Vas megyében dr. Hende Csabára, V. Németh Zsoltra és Ágh Péterre. A cél a kistelepüléseken élők életminőségének fejlesztése, sőt, nemcsak mérsékelni, megállítani, hanem visszafordítani szeretnék az urbanizációs folyamatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában