Pótolható az oltóanyag

2019.05.22. 07:00

Hiány van a rotavírus elleni védőoltásból? – Utánajártunk!

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból – írta tegnap több hírportál. Utánanéztünk, mi a teendő

Tersztyánszky Krisztina

Nemkötelező, de sok szülő beoltatja a magas lázat, hányást, hasmenést kiváltó kórokozó ellen kisbabáját

Fotó: Shutterstock

A rotavírus elleni oltás nem kötelező, de a magas lázat, hasmenést, hányást kiváltó kórokozó ellen sok szülő beoltatja kisbabáját. A vakcinát két részletben, 2 és 6 hónapos kor között kell beadni – most sokan aggódnak, hogy ha négy hét után nem kapja meg a második adagot, a gyermek védettsége nem lesz megfelelő. A gyógyszerészkamara Vas megyei vezetője, dr. Binó Györgyné megerősítette: a két részletben beadandó vakcinából előreláthatólag június 17-ig hiány lesz. Van viszont egy másik, három részletben beadandó készítmény, amely hasonlóan élő, legyengített vírust tartalmaz.

Nemkötelező, de sok szülő beoltatja a magas lázat, hányást, hasmenést kiváltó kórokozó ellen kisbabáját
Fotó: Shutterstock

Dr. Schneider Ferenctől, a szombathelyi kórház infektológus főorvosától megtudtuk, általában az a gyakorlat, hogy a kétfajta oltást nem kombinálják, de ha egy gyermek már viszonylag régen megkapta az első adagot, akár teljessé tehető az immunizálás a három­adagos gyógyszerrel is. Aki csak pár nappal ezelőtt kapta meg, annak érdemes megvárnia, amíg újra lesz a kétadagos vakcinából. Arra viszont mindenképpen ügyelni kell, hogy a teljes immunizálást megkapja a gyermek hat hónapos kora előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában