Vírus

2019.02.20. 13:01

Influenza – Sokkal kevesebb a beteg Vas megyében

Országosan és Vas megyében is csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, Vasban öt megbetegedésnél bizonyosodott be, hogy influenzavírus okozta. Halmozódásról nincs hír a megyéből.

VN

Négy pozitív laboratóriumi influenzamintát találtak a múlt héten Vas megyében Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Az országban mintegy 52 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten, ez majdnem negyedével kevesebb megbetegedés, mint a megelőző héten volt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből. Százezer lakosra országosan 536 megbetegedés jut, Vas megyében 662, míg a megelőző héten 1043 volt az aránynak ezen a felén. A szomszédos megyékben romlott az influenzahelyzet: olyannyira, hogy az egész országban csak Győr-Moson-Sopron és Zala megyében nőtt az orvoshoz fordult betegek száma.

Az influenzaszerű betegségek halmozódását három óvodai közösségből jelentették: Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből, Vas megyében nem volt góc a múlt héten.

A legtöbb beteg a fiatal felnőtt korosztályból, a 15-34 évesek közül került ki.

A Vasból beküldött minták közül öt esetben igazolták, hogy influenza vírus okozott megbetegedést: egy esetben az úgynevezett A(H3N2), négy esetben pedig A(H1N1)pdm09 vírust mutattak ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése azt is írja: a hatodik hete tartó influenzajárvány során becslések szerint a lakosság 3,3 százaléka kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában