Kavicsos burkolás helyett aszfaltot szeretnének az útra Rönökön – A polgármester válaszolt

Levélben kereste meg a Határőr utca tíz lakója szerkesztőségünket, mivel – mint írják – az önkormányzat harmadik alkalommal akarja egy szürke poros anyaggal leburkolni az utcájukat, csakhogy ők ebből nem kérnek. A Határőr utca Rönökön a 8-as útról közelíthető meg, a kavicsos út pár méter megtétele után már erősen emelkedik. Lassan haladunk, erre egyébként néhány házilag barkácsolt, 20 km/órás sebességkorlátozásra felszólító tábla is figyelmeztet.

Az érintett, nagyjából négyszáz méteres szakaszon mindössze néhány ház van, az egyikben él Molnár Zoltán, aki gyorsan elmondja, mi is itt a probléma, mert tudja, elsőre nem tűnik olyan vészesnek a helyzet. A Határőr utcát több mint tíz éve, a csatornázás után leaszfaltozták, miután azonban a szilárd burkolat tönkrement, ahelyett, hogy újabb aszfaltréteggel burkolták volna az utat, sötétszürke színű, apró kavicsos porral terítették be, rengeteg bosszúságot okozva az itt élőknek.

Ketten az elégedetlen tíz lakó közül: Molnár Zoltán és Császár Sándor. Megkeseríti életüket a kavicsos út
Fotó: Horváth Balázs

Nagyobb esőzésekkor az apró kavicsos-poros réteget (amely első látásra bazaltzúzaléknak tűnik) a víz lemossa az útról, ez két okból okoz problémát, egyrészt az út menti árkok megtelnek vele, teljesen eltömítve azokat, másrészt húsz centiméter mély nyomvályúk keletkeznek, ami miatt szinte járhatatlanná válik az út. Persze idővel az eltömített árok helyett is már az úton folyik a víz, így a helyzet fokozatosan egyre rosszabb lesz. Télen az út romlása felgyorsul, mivel a hótoló a hóval együtt, az apró köveket is letolja az útról.

Idővel az autók lengéscsillapítója tönkremegy, az alváz megsérül, de több alkalommal történt már baleset is. Volt, aki gyalog, más biciklivel esett el az úton – meséli Zoltán.

Megtudjuk, amikor egy-egy nagyobb eső elmossa az utat, a lakók mindig beszólnak az önkormányzathoz, ahonnan ki is szoktak jönni, és elgereblyézik a nagyobb árkokat, más azonban rendszerint nem történik, és különben is a tüneti kezelés csak a következő nagyobb esőig tart. Probléma az is, amikor nem esik az eső, hanem hosszú ideig szárazság van, ilyenkor az elhaladó autók verik fel a port, megkeserítve az itt élők életét.

Az utcát ugyanis nem csak tucatnyi lakója használja, az itt található egykori határőrlaktanyába két éve egy vadásztársaság költözött, ahol időnként 50-60 autó is megfordul. A terepjárók pedig óriási port vernek fel kerekeikkel, mivel az idegenek a legritkább esetben tartják csak be a lakók kérését, a 20 km/órás sebességkorlátozást. Ettől függetlenül a vadásztársasággal kiváló a viszony, a gond a hozzájuk érkező vendégekkel van – hangsúlyozza a beszélgetéshez időközben csatlakozó és szintén az utcában élő Császár Sándor is.

Az itt élő lakók természetesen megértik, hogy az önkormányzat keze is meg van kötve, hiszen pénz híján nem lehet leaszfaltozni az utat, de úgy érzik, mindenhová máshová jut elegendő forrás, csak éppen ide nem.

Télen az út romlása mindig felgyorsul: a hótoló a hóval együtt tolja le a kavicsos réteget az útról, ezáltal az balesetveszélyessé válik

Molnár Zoltán – aki egyébként nyugalmazott határőrtiszt – szerint valószínűleg történelmi okai is lehetnek annak, hogy az utca mára a település mostohagyerekévé vált. A rendszerváltás előtt az utca – pláne a határőrlaktanya épülete – a térképen sem szerepelt, később ugyan a csatornázást elvégezték, de a gázt már nem vezették be. Mint meséli, szóbeli ígéretet ugyan többször is kaptak a lakók az aszfaltos útról, de eddig még soha nem jutott rá pénz.

Császár Sándor szerint négyzetméterenként 3500 forintból rendes aszfaltot, 1800 forintból pedig kevésbé igényes, de nekik teljesen megfelelő szilárd burkolatot lehetne csinálni, ehelyett most már harmadik alkalommal választja az önkormányzat ugyanazt a nyilvánvalóan rossz megoldást, pedig abból a pénzből, amit eddig az út javítgatására költöttek, régen aszfaltos útjuk lehetne – hangsúlyozza.

Az önkormányzatnál állítólag a vis maior keretből szeretnék az utat helyreállítani a közeljövőben – ennek első nyomai már látszódnak is, az út menti árkot már kitisztították –, csakhogy ebből a forrásból kizárólag az eredeti állapot helyreállítására lehet költeni, vagyis csak a sokszor átkozott bazaltzúzalékos megoldás jöhet szóba. Úgy néz ki tehát, marad minden a régiben, a lakók szárazság idején nyelhetik a port, esőzések idején meg kerülgethetik az árkokat.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Rönök polgármesterét, Pékó Tamás Lajost is, aki szerda délelőttre ígért tájékoztatást.

A polgármester levélben válaszolt, amit változtatás nélkül közlünk:

„A tegnapi napon kaptuk kézhez a Rönök, Határőr utcai lakosok panaszos levelét a Határőr utca állapotával kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a levelet a panaszosok az Ön által vezetett vaol.hu hírportálnak is megküldték, az ügyben az alábbiakról tájékoztatom Önt!
2018. június 07. napján jelentős mennyiségű csapadék zúdult le a településünkre, amely komoly károkat okozott az önkormányzati utakban, így a Határőr utcában is. A Határőr utca útburkolata károsodott, lemosódások, nagy mélységű kimosódások, kátyúk keletkeztek.

Rönök Község Önkormányzata 2018. június 08. napján az ún. vis maior eseményről bejelentéssel és vis maior támogatási igénnyel élt, kérelmünket a Belügyminisztérium részére továbbítottuk. A vis maior támogatás iránti igény megalapozottságáról és a kár helyreállításának költségeiről szakértői vélemény készült, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei helyszíni szemle során győződtek meg arról, hogy az utak milyen mértékben károsodtak.

Az önkormányzat közel 7 millió forint összegű támogatási igény nyújtott be a Belügyminisztériumhoz a károk helyreállításának támogatására. 2019. február 6. napján kaptuk kézhez a támogatói okiratot, amely szerint a vis maior káresemény miatti helyreállításra az igényelt összeghez képest jelentősen alacsonyabb összeget, 5.097.000.- forintot kapott az önkormányzatunk.

Tekintettel arra, hogy a vis maior támogatást csak helyreállításra lehet felhasználni, ezért az út aszfaltozását a pályázat során nem érvényesíthettük igényként, hanem a független szakértő és az eljárás során eljáró hatóságok által elfogadott műszaki szakmai tartalom szerint az út mellett húzódó árok tisztítása és az útburkolat bazalt meddővel történő javítására kerül sor.

Egyetértünk a Határőr utcai lakosok panaszában foglaltakkal, hiszen az önkormányzat is tisztában van azzal, hogy a bazalt meddővel történő helyreállítás csak ideiglenes megoldás figyelemmel arra, hogy az út a domborzati viszonyok miatt újra és újra károsodni fog a komolyabb esőzések hatására. Önkormányzatunk ugyancsak tisztában van azzal, hogy a bazalt meddő száraz időben porzik, ami zavaró lehet az út mellett élőknek. Ugyanakkor az út aszfaltozása a vis maior támogatásból nem lehetséges.

Rönök Község Önkormányzata nem rendelkezik forrással az utak aszfaltburkolattal történő ellátására, saját bevételeiből azt megoldani nem tudja.
Szerepel az Önkormányzatunk fejlesztési tervei között kiemelt helyen önkormányzati utak aszfaltozása.

Ennek megfelelően a Határőr utcát aszfaltburkolattal kívánjuk a közeljövőben ellátni, amelyhez a szükséges forrást a Magyar Falu Programban meghirdetett önkormányzati tulajdonú utak felújítására kiírt pályázat útján kívánjuk megteremteni. A pályázat előkészítése folyamatban van, melynek benyújtására hamarosan sor kerül.

Amennyiben Rönök Község Önkormányzata pályázati támogatásban részesül, úgy hamarosan sor kerül a Határőr utca (és további önkormányzati utak) aszfaltozására, s az ott lakók problémái is megoldódnak.

Képviselő-testületünk kiemelt feladatként tartja szem előtt a lakosság életkörülményeinek javítását a településen. Céljaink elérésében kizárólag az önkormányzat szűkös anyagi helyzete jelent korlátot. Településünk fejlődéséhez ezért igyekszünk minden saját forrást célszerűen és hatékonyan felhasználni, valamint minden lehetséges pályázati forrást kihasználni a szükséges fejlesztési források megteremtése érdekében.

Kelt, Rönök, 2019. augusztus 14.
Tisztelettel:
Tea Ceces Pékó Tamás Lajos
polgármester ”

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
Jónak lenni jó
Bő 214 millió forint gyűlt össze a koraszülötteket mentő alapítványnak
Bátorság / 2 órája
Illés Boglárka: ma konzervatívnak lenni az igazi lázadás
Nem az a kérdés, hogy a fiatalok kormánypártiak-e, hanem az, hogy nemzetileg elkötelezettek-e – véli a politikus.
Gyász
"Elmentem szeretteim, nehéz volt már élni, Kopogok a jó Istennél, bebocsájtást kérni. Búcsúzom Tőletek, nekem így már könnyebb, Értem néha napján ejtsetek egy könnyet." Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesanyám, anyósom, nagymamánk és dédink PÉCSINGER KÁLMÁNNÉ szül. Horváth Gizella életének 92. évében elhunyt. Temetése 2019. december 17-én 14.30-kor a vasegerszegi temetőben lesz. Egyben köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, bánatunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy szerető nagymamánk, anyósom DÖMÖTÖR FERENCNÉ szül. Dancsák Mária életének 89. évében visszaadta lelkét a Teremtőnek. December 18-án, szerdán, a 8 órakor kezdődő gyászmisével búcsúztatjuk földi maradványait a Szent Márton-templomban. Végső nyughelyére a gyöngyöshermáni temetőben szűk családi körben helyezzük szeretteihez. Drága emlékét megőrizzük.
Fájdalommal tudatjuk, hogy PORPÁCZI JÓZSEF életének 62. évében elhunyt. Kérésére hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomba. Gyászoló család
Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL LÁSZLÓNÉ szül. Mogyorósi Krisztina 81 évesen hosszú szenvedés után elhunyt. 2019. december 13-án örök nyugalomra helyeztük. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték és osztoztak bánatunkban. A gyászoló család
"Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve tettünk, az örökre megmarad." Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy NÉMETH ÁDÁM 25 éves korában, tragikus hirtelenséggel itt hagyott bennünket. Hamvainak búcsúztatása 2019. december 16-án, hétfőn 13 órakor lesz az őriszentpéteri római katolikus templomkertben. Kérjük egy-egy szál virággal kísérjék utolsó útjára. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló szülei és nővére
"Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÓRICZ JÓZSEFNÉ szül. Morsics Anna 100. születésnapját betöltve visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2019. december 17-én 11.45-kor lesz a rumi új temetőben. Előtte gyászmise 11 órakor a rumi templomban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család Ikervár Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
"Pihenése legyen csendes, emléke áldott." Szeretettel emlékezem PLÁJER JÁNOS halálának 23. évfordulóján. Leánya Rózsi
HÉRA VINCÉNÉ szül. Szabó Erzsébet "15 éve már, hogy elmentél, de mintha csak tegnap lett volna, mikor még kezünk fogtad, arcunk simogattad... Gondoskodó kezed megpihent, de az Anyai érintés olyan, amit gyermek soha nem felejt! Nyugodj békében Angyalom, szívünkön osztozik a szeretet és a nem múló fájdalom." Gyermekeid és unokáid
Fájdalommal tudatjuk, hogy HEGEDÜS MIKLÓSNÉ szül. Molnár Anna életének 78. évében elhunyt. Búcsúztatása a Szent Márton-templomban 2019. december 18-án, szerdán 12.30-kor lesz. Köszönet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Amíg éltél szerettünk, amíg élünk nem feledünk." Szomorúan tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIPOS JÁNOSNÉ szül.: Hári Éva életének 77. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása megtörtént. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték. Gyászoló családja
"Öleld magadhoz helyettünk is Őt Uram, és adj nekünk vigaszt." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. FESTŐ JÁNOSNÉ szül. Schreiner Lujza életének 91. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunkat 2019. december 17-én, kedden 14.45-kor Szombathelyen, a Jáki úti temető ravatalozójából kísérjük utolsó útjára. Gyászmise a temetés napján 13.15-kor a szombathelyi Szalézi-templomban. Gyászoló családja
"Megállunk a sírod mellett és könnyezünk, de jó lenne, ha itt lennél velünk. Öt éve már örök álom zárja le a szemed, azóta könnyek között emlegetjük a te drága neved. Nélküled szomorú, üres a ház, a családból hiányzik egy fénysugár. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, nem feledünk téged, az idő bárhogy is szalad." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk KULMAN LAJOS halálának 5. évfordulójára. Szerető családja és testvérei
"Fájó könnyeink hullanak érted, Örökké szeretünk és nem feledünk téged." Fájdalommal tudatjuk, hogy MIHALOVITS NÁNDOR nyug. tűzoltó főtörzsőrmester hosszantartó betegségben 73 évesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2019. december 19-én, csütörtökön 12.15-kor lesz a Jáki úti temetőben. A gyászoló család
Isten akaratát elfogadva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy BOZÓKI JÓZSEFNÉ szül. Müller Terézia 90 éves korában megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása és az urna elhelyezése 2019. december 19-én, csütörtökön lesz a Jáki úti temetőben szűk családi körben. A gyászoló család
"Úgy mentél el, mint a madár, Elbúcsúzni sem tudtál. Tiéd a csend és a nyugalom. Te voltál a jóság és a szeretet, Téged elfeledni nem lehet." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ MIKLÓSNÉ szül. Németh Rozália 58 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 17-én, kedden, a 13.15-kor kezdődő gyászmisét követően 14 órakor lesz a vasvári temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre!" Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MIHÁLYI LÁSZLÓ 2019. december 9-én, életének 63. évében csendesen elhunyt. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2019. december 16-án, hétfőn a 14.30-kor kezdődő gyászmise után 15.15-kor lesz a nyőgéri temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik! Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy JOÓ TIBOR életének 61. évében csendesen megpihent. Búcsúztatása 2019. december 17-én, kedden 14 órakor kezdődő gyászmise után 14.45-kor lesz a mikosszéplaki temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését.
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, testvér és rokon FEHÉR LAJOS életének 71. évében türelemmel viselt, hosszantartó betegségében 2019. 12.09-én elhunyt. Szeretett halottunk 2019. december 17-én, a 9 óra 30 perckor kezdődő gyászmise után, 10 órakor kerül végső nyughelyére a pápoci temetőben. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARSÁNYI LÁSZLÓNÉ szül. Vártok Ilona életének 87. évében elhunyt. Temetése 2019. december 19-én 13 órakor a hegyfalusi temetőben lesz. Gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt sz Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERTAI IRÉN 100 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 16-án 14 órakor lesz a szarvaskendi temetőben. A gyászoló család
A forradalom évfodulóján / 3 órája
Református egyházi központot avattak Temesváron
Páratlan élmény / 4 órája
Ezerötszáz rászoruló gyermek vendégeskedett az Erkel Színházban
erőpróba / 4 órája
Karate: Mikulás Kupa zárta az évet
Tóth Gábor
Balaton-parti vereség / 4 órája
A Szombathelyi Haladás pont nélkül zárta az esztendőt
Pum András
Alig akad párjuk / 4 órája
Különleges kőfaragványokra leltek az erdélyi Borosjenőn
női kosárcsapatnak / 4 órája
Nagy SZoESE-vereség
Tóth Gábor