Norvég szoftver és szuperkamera

2019.12.19. 20:38

Kétmillió forint értékű adomány a Rotarytól a Barnahusnak

A működés szempontjából nélkülözhetetlen eszközöket adományozott a Rotary Club Szombathely a Barnahusnak. Az ott dolgozók munkáját könnyíti a speciális igazságügyi felvételrögzítő rendszer és a 3D joystickkal vezérelhető, 360 fokban forgatható, 25-szörös optikai zoommal ellátott szuperkamera. A szombathelyi intézmény így megfelel mind a Barnahus nemzetközi szabványainak, mind a hazai jogrendszer bírósági bizonyítási eljárási szabályainak.

Tóth Kata

Elsőként Pados Zsolt, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetője köszönte meg az adományt a Rotary Club Szombathelynek, majd Varga Balázs Péter, a klub titkára ismertette, hogyan valósulhatott meg az eszközadományozás, miként értek a szálak a Rotary Club Budapest Citytől Szombathelyre. Felelevenítette a rendhagyó előadást, amit dr. Lazáry Györgyné, a hazai Barnahus intézményrendszer megálmodója tartott ülésükön. Ahogy azt is, hogyan kezdtek támogatókat keresni. Kiemelten közhasznúvá minősíttették át az egyesületet, ezután keresték fel a cégeket. Decemberre hét vasi cég, a budapesti Rotary Club City és Szombathely város bevonásával összegyűlt a nagyságrendileg kétmillió forint.

Csendesné Kóbor Ildikó, a Rotary Club Szombathely első női tagja elmondta: sehonnan sem kaptak visszautasítást, mindenki első szóra segített. Pammer István elnök úgy fogalmazott: – A Rotary a tehetséges fiatalokat támogatja. Talán meglepő a mostani átadás, de ahhoz, hogy tehetséges fiataljaink felnőjenek, bizonyítani tudjanak, már kiskoruktól figyelnünk kell rájuk és környezetükre. Hozzátette: nem engedik el a Barnahus kezét, az országban további öt helyen kezd működni a közeljövőben ilyen intézmény – mindenütt van Rotary Club, át tudják adni az adományozási lehetőséget nekik is.

 

Dr. Lazáry Györgyné klinikai gyermek- és felnőtt-szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője emlékeztetett: amikor megnyitották a Barnahust, 2016-ban még nem volt adott az a jogszabályi környezet, amely ma már lehetővé teszi legális működésüket. Mégis belevágtak, mert tudták: komoly rendszerváltozásra van szükség a gyermekbarát igazságszolgáltatásban és a gyermekvédelmi szakellátásban. Az elmúlt három évben több mint száz gyereket vizsgáltak. Mind azért kerültek hozzájuk, mert felmerült, hogy szexuálisan bántalmazta őket közvetlen családtagjuk. A Rotary Club képviselőit biztosította, jó ügy mellé álltak, ami kizárólag a gyerekeket szolgálja és a jövő társadalmát.

Kulcsár András, a Barnahus technikusa az Indico nevű speciális igazságügyi felvételrögzítő rendszerről elmondta: a szombathelyi Barnahus rendelkezik ezzel Magyarországon elsőként, megfelel az EU-s szabályozásnak, teljes körű adatvédelmet biztosít, zárt láncú, vízjellel látja el a felvételt, a szoftver nem manipulálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában