A kegyetlenség nagy felháborodást okozott

2018.11.15. 20:24

Kutyabántalmazás: a kis tacskó halála törte meg a csendet

Mérhetetlen dühével a saját kutyája ellen fordult az a férfi, aki vasárnap este a Szűrcsapó utca 24. számú házban addig ütötte, rugdosta a kis tacskót, amíg az elpusztult.

Merklin Tímea

A Szűrcsapó utca 24. számú házban történt a borzalmas eset a kis tacskóval, halálra ütlegelték Fotó: Horváth Balázs

A kegyetlenségen nagyon felháborodott a kutyás társadalom és a városlakókon kívül mindenki, akit csak elért a hír, a Facebookon sokan osztották meg az esettel kapcsolatos bejegyzést. A törvény 2013 óta bünteti azt, aki gerinces állatot indokolatlanul bántalmaz, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki a bántalmazással maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okoz.

Informátorunk az elkövető közvetlen ismerősétől tájékozódott az esetről, innen tudja, hogy a férfi nem először bántotta durván a kutyát, például húzta maga után biciklivel, pórázon, úgy, hogy közben felszakadt a hasa. Egy korábbi kutyáját, amely támadásban megsérült, elvitte ugyan az állatmentőkhöz, de a kezelését nem tudta kifizetni, ezért az eb elpusztult, és őt nem érdekelte.

Informátorunk más körökből pedig azt hallotta, hogy az elkövető a parkerdőben lakik, és egy barátjával tartott kutyákat azért, hogy verekedtessék őket. A vasárnapi borzalom kapcsán úgy értesült: a szomszédok hívták ki a rendőrséget, mert hallották, hogy a liftben ordít a kutyával, nekivágja a felvonóajtónak, már ott az állat maga alá piszkított, félelmében és fájdalmában visított, küzdött az életéért. A rendőrök a férfit elvitték, kihallgatták, aztán elengedték.

A Szűrcsapó utca 24. számú házban történt a borzalmas eset a kis tacskóval, halálra ütlegelték
Fotó: Horváth Balázs

Informátorunk szerint a férfi most a pszichiátrián van, a saját családjának tagjai is félnek tőle, azért is nem engedték be a lakásba, attól tartanak, hogy komolyabb kárt tesz bennük. Állítólag ült már börtönben súlyos testi sértésért, késelésért, a Facebookon kommentelők egy évekkel korábban Szombathely déli városrészén történt hátba szúrásos esetet is leírnak vele kapcsolatban.

Informátorunknak több kutyája van, mélyen megrendítette az eset, amely szerinte „megtörte a csendet”, mert nagyon sok kutyabántalmazás van.

Egyetért az állatvédőkkel, akik a szombathelyi Fő téren megemlékezést szerveznek a tacskó emlékére, ő is ott lesz, gyertyát gyújt, részt vesz a közös kutyasétáltatáson. Úgy véli azonban, hogy ez mind kevés, egy ilyen borzasztó kínhalál okozása után még jobban – akár még komolyabb, nagyobb, szervezett felvonulással – fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy a kutyatartás felelősség, nem játék az eb, amit eldobhatunk, ha már nem kell.

Reméli, hogy megszólalnak majd állatorvosok, állatvédők a későbbiekben, és egyre nagyobb hangsúlyt kap az állatok gondozása, és a hasonló esetek nem maradnak büntetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában