Czeglédy Csaba függetlenként szerzett képviselői mandátumot

2019.10.14. 20:11

Magas részvétel, szoros verseny

Szoros küzdelem alakult ki a polgármesteri székért és több választókerületben is vasárnap este a megyeszékhelyen.

Vas Népe

Nemény András a családjával szavazott. Lapunknak a választási eredmények nyomán – polgármesterként – azt nyilatkozta: nagyon örül a sikernek – és az együttműködés lehetőségét keresi

Fotó: Unger Tamás

Nagyon magas volt a részvételi arány Szombathelyen, a szavazásra jogosult 62 831 választópolgárból 34 874 fő járult az urnákhoz (55.56%), ők végül 34 331 érvényes szavazatot adtak le.

A polgármesteri címet dr. Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület) nyerte el. A szavazatok 100 százalékának összesítése után 48,82 százalékkal (16 762 szavazattal) lett az első. Őt követi dr. Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) – 47,66 százalékkal (16 363 szavazat), Koczka Tibor (független) – 3,51 százalékon (1206 szavazat) végzett.

Nemény lapunknak azt nyilatkozta: nagyon örül a sikernek, főleg, hogy a közgyűlésben is többséget tudtak szerezni. Úgy fogalmazott: „Megérte a sok munka, a rengeteg befektetett energia.” Elárulta, a jövőben úgy szeretné vezetni a várost, hogy a döntésekből senki ne maradjon ki, mielőbb szeretne leülni a Fidesz frakcióvezetőjével tárgyalni.

Balázsy Péter azt mondta: „Ez itt és most ennyire volt elég.” Hozzátette: gratulál a győztesnek, köszönetét fejezte ki támogatóinak. Koczka Tibor pedig úgy fogalmazott: az eredményekből látható, hogy a választópolgárok a két erősebb csoportosulás mellé álltak, amin nem is lepődött meg, miután azt hallotta, többen azzal kampányolnak, hogy a rá leadott szavazatok elvesznek.

Nemény András a családjával szavazott. Lapunknak a választási eredmények nyomán – polgármesterként – azt nyilatkozta: nagyon örül a sikernek – és az együttműködés lehetőségét keresi
Fotó: Unger Tamás

Koczka Tibor a Pro Savaria jelöltjeként az egyes választókerületében is indult, a szavazók 13,46 százaléka szavazott rá. Itt Horváth Gábor nyert (Fidesz-KDNP) 52,88 százalékkal, így a volt alpolgármester nem került be a közgyűlésbe. A kettes körzetben Bokányi Adriennt (Éljen Szombathely! Egyesület), a hármasban dr. Horváth Attilát (Éljen Szombathely! Egyesület), a négyesben Horváth Somát (Éljen Szombathely! Egyesület), az ötösben dr. Czeglédy Csabát (független), a hatosban Kopcsándi Józsefet (Éljen Szombathely! Egyesület), a hetesben Putz Attilát (Éljen Szombathely! Egyesület) támogatták a szavazók. A nyolcas körzetben dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP), a kilencesben Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely! Egyesület), a tízes körzetben Sátory Károly (Fidesz-KDNP), a tizenegyesben dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP), a tizenkettes körzetben Ágh Ernő (Fidesz-KDNP), a tizenhármasban Németh Ákos (Éljen Szombathely! Egyesület), a tizennégyesben pedig Tóth Kálmán nyert.

A kompenzációs listáról a Fidesz 3, az Éljen Szombathely! 2 mandátumot tudhat magáénak, így kerül majd a képviselők közé a Pro Savaria egyesület színeiben induló Molnár Miklós is, aki ugyan saját kerületét nem nyerte meg, de jelölő szervezetének listáján első helyen szerepel. Szintén listáról kerülhet a közgyűlésbe Illés Károly és dr. Melega Mikós is.

A Fidesz listájának első helyén Balázsy szerepel, de ha ő visszalép a lehetőségtől, Rettegi Attila is mandátumot kaphat. Az Éljen Szombathely! listájáról még dr. László Győző és Szuhai Viktor Zsolt ülhet a képviselők közé.

Az Éljen Szombathely! 10, a Fidesz 8, a Pro Savaria 1 mandátumot szerzett, Czeglédy függetlenként vesz részt a város irányításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában