Ne csodálkozz, ha összefutsz Beck Zolival!

2018.07.11. 20:17

Még csak a második napon van túl az AlteRába: szétnéztünk!

A fesztivál főszervezőjénél, Hegedüs Lászlónál is érdeklődtünk, hogy a hirtelen esőssé vált évszakban hogyan alakul a fesztivál. De lássuk sorjában!

Lutor Katalin

Herczeg Orsolya, Poncsák Flóra és Léna kedvét az esős idő sem vette el Fotók: Nagy Jácint

(Első nap.) Kedden este a Hiperkarma koncertjén már próbálkozott az eső, az előttük koncertező F.O. System még megúszta. Nem úgy, mint a Malacka és a Tahó, amelynek tagjaitól egy fontos tanulságot raktároztunk el: ha írásvetítővel álmodsz, az annyira gáz, mint egy ház. Szóval Hiperkarma: hiányzott a napsütötte rész és nem a koncertlistából. De a színes műanyagkabátok nem csak vízhatlanok, a fényt sem nyelik el, így sok-sok táncoló villanás volt a közönség a hol szemerkélő, hol erősebben szitáló esőzésben. „De vajon igazi fényből állsz-e, mondd?” Bérczesi Robi az a dalszövegíró, aki biztos, hogy az átlagosnál több szót képes tenni egy dalba, és komoly munka ebben a tempóban vele énekelni. És talán a sörgyár támogatása után még komolyabb munka, hiába a fesztivál első napjáról van szó. Mivel a fesztivál kedden kezdődött, ráadásul esővel robbant be a nyitány, csak éppen annyian voltak, hogy a méretes placcot omlósra taposták, kényelmesen süppedősre. De mindenki csak éppen addig táncolt, amíg szólt a dob meg a basszus. Ezután indult a küzdés az elemekkel: fóliák, gumicsizmák, törölközők. (Második nap.) Szerdán kora délután érkeztünk a fesztiválra, a kedd esti esőzés sarában még a lábnyomok sokasága fogadott minket. Hegedűs László főszervezővel az időjárás viszontagságairól is beszélgettünk.

Hegedüs László, azaz Hege, a Rába-parti fesztivál lelke és motorja

– Egy ötnapos szabadtéri fesztivál szervezésekor muszáj tervezni legalább két nap esővel, mondja. De ahogy a kedd esti helyzetet elnézzük, az embereket nem zavarja, hogy mi történik körülöttük az időt tekintve, amíg a kedvenc zenekaraikat hallgathatják. Néhány éve volt sátor a színpad előtt is, a közönség felett, de ez nagyon sok lehetőségtől elszakított minket. Most, hogy nincs sátor, sokkal komolyabb látvány- és hangtechnikával dolgozhatunk. Ráadásul a benne tomboló tömegtől olyannyira befülledt, hogy tényleg úgy viselkedett, mint egy fóliasátor, mondja a főszervező. A biztonság sem utolsó szempont a nagy kerti partin, mind az emberek, mind pedig az értékek védelme fontos: a talált tárgyak általában nagyon hamar visszajutnak gazdájukhoz. Tavaly is hét telefon került a szervezőkhöz, de mindegyikért megérkezett a tulajdonos.

Az első koncertek este hat órakor kezdődnek szerdán, a kis színpad programjait ugyanis lemondták a zűrös időjárás miatt. Az ébredező sátrazók azonban nem unatkoznak, jókat enni, inni, mulatni mindig lehet, ráadásul a kemping is kínál különféle szórakozási lehetőségeket. A fesztivál különleges fogása egy stílusos büfékocsiból szervírozott szendvics. De nem csupán egyszerűen, hanem grillezve, házi sajtszósszal. Ebből 800 forintért jól is lakhatunk. A sörnek korsóját 350 forintért beszerezhetjük, de akár nyerni is lehet: a kemping játékain italokat, fesztiválbelépőket kaphatnak azok, akik bátran szerepelnek a vicces feladatok során. Ezenkívül itt van például az Új Nemzedék is különféle játékokkal és ajándékokkal. Készíttettünk is rögtön Horváth Brigittával egy szuper AlteRába-kitűzőt a karszalagjaink mellé, így akár egész évben magunkkal vihetjük az emléket. Aki pedig már hangolódik a 30y-ra, – „hogyha az életben boldog akarsz lenni, csinálj zenekart” –, annak a kempingben erre is van lehetőség, ugyanis egy kis színpadon dobfelszerelés, gitárok, mikrofon várja a vállalkozó kedvűeket. Azonnal felcsendül egy Kispál-sláger, a Csillag vagy fecske – mi más. Előadják: Fülöp Ádám és Szentiványi Balázs, hozzájuk Csendes Máté és Bánhelyi Judit Léna is csatlakozott. A fűbe takaró helyett egy Twister kerül – tekeredik össze rajta három lány: Herczeg Orsolya, Poncsák Flóra és Léna.

Herczeg Orsolya, Poncsák Flóra és Léna kedvét az esős idő sem vette el Fotók: Nagy Jácint

Ők aránylag megúszták az éjszaka lezúduló vízmennyiséget, ám tőlük néhány „utcányira” már nem voltak ilyen szerencsések. Kovács Boglárka már összecsomagolta a felszerelését, sátrában ugyanis bokáig állt a víz, de igazából túlságosan nem zavarta a helyzet, hiszen végül, ahogy mondja, benne aludt. Fogná ő szívesen a sátorra, de nem lehet, ugyanis az ő hibája: nem húzta be rendesen a cipzárt. A párnájából még facsarja az utolsó cseppeket. Még nem érzi, hogy megfázott volna, reménykedik is, hogy nem, ugyanis a fesztiválról már megy is haza, irány a nyaralás. Páli Gergő a szomszéd sátorban aludt, ha ébren lett volna, biztosan segít Boginak, de ő hajnalban indult Pécsről a fesztiválra, így nagyon kimerült a nap végére. Valaki trükkösebb volt: két sátort állított – egy a csomagoké, a másikban pedig a felfújt matrac várja fáradt társát. Így, ha az egyik beázik, nyugodtan át lehet költözni a pótsátorba, amíg kiszárad a másik. Szalai Bálint és Vörös Martina fóliasátrat készített az éjszaka, mutatják is, hogyan feszítették a sátorponyva fölé az esővédő réteget. Martina panaszkodik, kicsi a sátor, ugyanis csupán kétszemélyes. És bár ketten vannak, az egy hétre való holmi felér egy harmadik emberrel, így ők is a közös csomagsátorba pakolnak.

Szerdán este az Ozone Mama, a Soulwave, majd a Kowalsky meg a Vega igyekeznek esőűző táncra buzdítani mindenkit. De az éjszaka még lesz elázás és nem csak a fi nom nedűktől. A szerdai napra minden elővételes jegy elkelt, de a bérletek tekintetében sincs ok panaszra. A program minden egyes napon erős, és csaknem százszázalékos a telítettség, főleg a hétvége felé, amikor már az is megérkezik, akit esetleg a munka világa nem enged minden hétköznap kikapcsolni. Az előrejelzés alapján úgy tűnik, az eső az utolsó napokat már nem fogja környékezni, így végre lekerülhetnek a dagonya alapkellékei: a gumicsizma, a bakancs, a széttaposott tornacsuka. Vannak zenekarok, amelyek nélkül ez a fesztivál nem is létezne, mondja Hege, ilyen a 30y és a Vad Fruttik. A fesztiválnak ez a különlegessége is: hogy az embernek egyáltalán nem kell meglepődnie attól, ha mellette sétál a Likó Marci vagy a Beck Zoli. Folytatás következik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában