Lapozható múlt

2018.11.25. 12:46

Megyei Pátria Napot tartottak Püspökmolnáriban – A települések értékeiért küzdenek

Egész napos jubileumi konferenciát rendez a honismereti egyesület. Huszonötödik alkalommal gyűltek össze a helyi értékek felkutatásával foglalkozó szakemberek.

Budai Dávid

A könyv szerzői: Kuglics Gábor, Vörös Ottó, Kámán István, Zsámoki Árpád, Debreceni - Droppán Béla,

Fotó: Ohr Tibor

A Vas Megyei Honismereti Egyesület, szombaton a Faluházban rendezte meg a 25. jubileumi Megyei Pátria Napot: Lapozható múlt címmel. A rendezvényt Zsámboki Árpád, egyesületi elnök nyitotta meg, aki felidézte az elmúlt negyedévszázadban elvégzett munkát. Kezdetektől fogva az a szándék vezette az egyesület tagjait, hogy Vas megye múltját méltóképpen, sokoldalúan feldolgozva lehetőséget biztosítsanak azoknak a kutatóknak, akik hittel vallatják a lajstromokat a levéltárakban, azon munkálkodnak, hogy a települések értékei, minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak – fogalmazott az elnök. Elhangzott, a mostani a 14. helyszín a pátria napok életében, amelyek jellemzően néhány kivételtől eltekintve, mindig falvak voltak. A 25 év alatt a megyei honismereti akadémia szárnyai alatt: 64 szerző, közel száz kötete jelent meg a településekről.

A szerzők:
Kuglics Gábor, Vörös Ottó, Kámán István, Zsámoki Árpád, Debreceni – Droppán Béla,
Fotó: Ohr Tibor

 

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a hasonló alkalmaknak közösségépítő ereje van. A honismereti kutatásnak nem feltétlenül van pénzben kifejezhető értéke, annál sokkal többet kell, hogy jelentsen, egyik legfontosabb célja, a nemzeti identitás erősítése. Ahogyan azt Mikó Imre írótól vett idézettel megfogalmazta: „A múlt nem mögöttünk van, hanem alattunk, rajta állunk.” A szövetségi elnök hangsúlyozta, fontos a fiatalok megszólítása és a legújabb technikai vívmányok sokrétű felhasználása a honismereti kutatások és publikálások során. Követendő példaként említette Kuglics Gábor történész honismereti blogját, aki egyébként a szombati konferencián – a mintegy fél tucat előadó egyikeként – a Püspökmolnári múltjának és helyi értékeinek a bemutatására vállalkozott.

 

Debreczeni-Droppán Béla hozott egy jó hírt is a megjelent mintegy hatvan érdeklődőnek, miszerint a szövetségnek sikerült elérnie, hogy a Nemzeti Alaptantervbe ötödik és nyolcadik osztály között kötelező tárgyként visszakerüljön a hon- és népismeret oktatása. – A múltban gyökerező értékeinket meg kell őriznünk és át kell adnunk a következő generációnak – mondta Horváth László alpolgármester ünnepi beszédében, Palkó Zsolt, a helyi Értéktár Bizottság elnöke pedig hangsúlyozta: ideje, hogy felismerjük: a történelem, nem csak könyvekben létezik, hanem a körülöttünk lévő dolgokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában