Az indulatok még forrnak

2018.01.25. 07:00

Összesen ötször okozott már tüzet a lakásban, az utolsóból lett a baj

Bekövetkezett az, amitől a lakók évek óta rettegtek. Az együttélésre képtelen lakó felgyújtotta a lakást, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

 Beigazolódott a lakók jóslata

Juhász László mutatja a kiégett erkélyt. Fotó: Unger Tamás

Teljesen kiégett szerda délután az a Barátság utcai lakás, ahol az a férfi lakik, aki hat éve keseríti meg egy teljes lépcsőház életét. A lakók elmondása szerint délután fél egy körül ketten is kopogtattak a férfi ajtaján, hogy szóljanak: füst szivárog a lakásból. Akkor a lakó azt mondta, eloltotta a tüzet, majd nem sokkal később elment otthonról. Mint kiderült, tévedett, a lakásban felhalmozott szemét ekkor gyulladt csak meg igazán, így az ingatlan teljesen kiégett. Először tavaly májusban, majd júniusban foglalkoztunk a Barátság utcai társasház problémás lakójával, már akkor megjósolták a szomszédok, hogy e-lőbb utóbb tragédia fog történni. Sajnos igazuk lett, szerencsére azonban nem sérült meg senki, de ez csak a véletlenen múlott. A tűzoltók éppen befejezték az oltást, mikor a helyszínre érkeztünk, az emelőkosarat kezdték visszaengedni a második emeleti erkélyből. A tűz ekkor már nem égett. Forrtak viszont az indulatok a lépcsőházban. A lakók, szomszédok – sokan a munkából rohantak haza a hírre – egymás szavába vágva szidták a problémás lakót és annak apját, aki a lakásban próbálta felmérni a károkat. Viszonylag könnyű dolga volt: láthatóan minden oda lett. Volt, aki ott helyben felajánlotta, hogy megveszi a kiégett lakást, csak legyen már végre nyugalom a házban.

Nagy János mutatja, hogyan égett ki a lakás. Fotó: Unger Tamás

A szomszédoknak nem csak a tüzet okozó lakóval volt bajuk, ismerték őt jól, tudták, hogy ez lesz, csak idő kérdése volt. A hatóságokat is hibáztatták, mivel elmondásuk szerint hiába szóltak számtalanszor, soha nem történt semmi. Nem értik, miért kellett megvárni, míg megtörténik a baj. A lakásba most jó ideig nem lehet visszaköltözni, de a szomszédok nem is ajánlják, hogy visszajöjjön a gyújtogató.

Ez volt sorrendben az ötödik lakástűz, csak a korábbi négyet még időben sikerült megfékezni.

- tudtuk meg közvetlen szomszédjától, Nagy Jánostól, akinek a lakásában a hő hatására elvált a tapéta a faltól. A meleget még ottjártunkkor is érezni lehetett. Persze neki nem lett olyan nagy kára, mint például annak a szomszédnak, akinek a lakása ázott el.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a lakó antiszociális viselkedése mindenki életét megkeseríti, mivel a legalapvetőbb együttélési szokásokat sem tartja be. Lop, fenyegetőzik, mindent tönkretesz maga körül. Lakásának ajtaját csupán egy lakat tartja, amit a huzat távollétében is folyamatosan csapkod, amikor viszont megérkezik, az ajtót nem kinyitja, hanem berúgja, mindegy, hogy hajnal van, vagy késő este. És ehhez még részegnek sem kell lennie, ami pedig sajnos sokszor előfordul, olyankor őrjöng, üvöltözik, énekel – sorolták májusban a szomszédok a bűnöket. Akkor a lépcsőház ajtaját is betörte.

A legnagyobb baj persze az, hogy viselkedésével nemcsak megkeseríti az ott élő több tucat ember életét, de veszélyezteti is a lakók testi épségét.

Hiába minden, mivel a lakó elköltöztetésére a jegyzőnek nincs jogszabály által biztosított lehetősége, még a birtokvédelmi eljárás keretében sem. A társasház lakóközössége együttesen nyújthat be keresetet a bíróságon a folyamatos, évek óta tartó zavaró magatartás miatt. A bíróság aztán birtokper keretében kötelezheti a renitens lakót, hogy hagyjon fel deviáns viselkedésével – írtuk még júniusban, amikor annak jártunk utána, a lakóknak milyen eszközeik vannak a szomszédjuk eltávolítására.

A mostani helyzet talán megváltoztat mindent. Nehéz elképzelni, hogy a lakó azok után, hogy tüzet okozott a lakásában, ezzel életveszélybe sodorva több tucat embert, néhány hét múlva visszaköltözik. A közösség láthatóan végérvényesen kivetette magából, persze valahova meg mégiscsak mennie kell.

A hír előzményei:

Hiába mennek perre (2017. június 28.)

Lakástűz (2018. január 24.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában