ünnep

2019.10.23. 15:30

Pónin nyert a vágtautánpótlás

A Nemzeti Vágta gyermekügyességi versenyére, a Vágtajátékokra kilenc gyerek kapott meghívást, közülük kettő Nádasdon lovagol. Egy nagyatádi lovassal kiegészült háromfős csapatuk megnyerte a versenyt.

Budai Dávid

Baki Bence és Geller Petra a győztes zöld csapatból Fotók: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hétvégén a magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasversenyt, a Nemzeti Vágtát, amit ezúttal Kazinczy Lajos honvéd ezredes emlékének ajánlottak. A Nemzeti Vágtán a győztes ló és lovasa az Arany Sarkantyú díjat viheti haza, az őt benevező önkormányzat pedig 5 millió forintot kap, és egy évig őrizheti a Nemzeti Vágta vándorszablyáját. Mindez, a mintegy 72 induló közül – akárcsak tavaly – idén is Nagy Arnoldnak, a vajdasági Temerin lovasának és Fantázia nevű lovának sikerült, vasi versenyző idén nem volt az indulók között.

Baki Bence és Geller Petra a győztes zöld csapatból Fotók: Szendi Péter

A kétnapos fővárosi lovas ünnep azonban nem csak a Nemzeti Vágta futamaiból áll, hiszen ilyenkor a határon innen és határon túlról érkező lovasok két teljes napra veszik birtokba a Hősök terét és környékét, hogy aztán üldözzék egymást a fogatok, versenyezzenek a legkisebbek, lovas felvonulásokat tartsanak, vagy éppen ügyességi feladatokat oldjanak meg. Ez utóbbi esetében már volt vasi érintettség. Simon Máté, a nádasdi Hétdombi Lovaspark Sportegyesület vezetője pár héttel ezelőtt kapott egy telefonhívást, miszerint két résztvevőt dele­gálhat a Vágtajátékok elnevezésű gyereklovas versenyre, amit a Nemzeti Vágta második napján, vasárnap reggel rendeznek. Ő a tízéves Geller Petrát – aki gyermekügyességi versenyen nehéz kategóriában országos bajnok – és a kilencéves Baki Bencét – aki hasonló kategóriában második lett legutóbb a Dunántúlon – választotta, akik már a tavalyi lovaglásnépszerűsítő nemzeti vágtás eseményen, A jövő vágtáján is részt vettek, ami egy történelmi pónilovas felvonulás volt 110 résztvevővel. A mostani pónilovaglás azonban verseny volt, amire az egész országból mindössze kilenc kiváló gyereklovas kapott meghívást. A kilenc gyereknek kellett három háromfős csapatot alkotnia, így a nádasdiakhoz csatlakozott – sorsolás útján – a tízéves nagyatádi lovas, Stoff Sára is.

Nem póni hátán is megállják a helyüket a gyerekek

A három csapatot – piros, fehér, zöld, ez utóbbiak voltak a mieink – egyszerre indították, és mindenkinek három feladatot kellett teljesíteni: első körben szlalomozni, majd egy műbika fejéről bambuszrúddal leszedni egy koszorút és a megadott helyre letenni, végül pedig egy kapun átlovagolni. Értelemszerűen az a csapat nyert, ahol a leggyorsabban teljesítették a feladatokat. Simon Máté csapatánál rosszul indultak a dolgok, ugyanis az ő versenybírójuk jó tíz másodperccel később indította el a stoppert, mint kellett volna, ráadásul Sára – bár hibátlanul lovagolt – kissé óvatos volt és lassúnak bizonyult. Másodikként Bence indult, aki pedig olyan gyors tempót vett, hogy lova nem tudta követni a pályát, ezért vissza kellett mennie, amiért négy hibapont járt. Mindegyik csapat hibázott, ezért csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e behozni az elvesztegetett időt. Petrának sikerült, olyannyira, hogy megnyerték a versenyt. Sára, Bence és Petra érmet, lovaik szalagot kaptak.

Az arany szépen csillog

Simon Máté a gyerekeknek azt tanácsolta, hogy bármi történik, összpontosítsanak, és ne izguljanak túlságosan, mert a lovak átveszik a feszültséget, márpedig ez egy idegen környezetben különösen veszélyes lehet. A Nemzeti Vágta helyszíne minden tekintetben sajátos versenyszituációt teremt, itt közelebb állnak a nézők, mint más versenyen, hangos zene szól, mások a színek, a szagok, ami hatással van lovasra, lóra egyaránt. Izgulás azonban leginkább csak az eredményhirdetésnél volt, nem gondolták volna, hogy nyerni fognak, nagyon örültek, amikor megtudták, hogy mégis győztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában