Győztesek napja a jubileumon

2019.05.19. 20:00

Speciális Olimpiai láng Szombathelyen

Győztesek Napja – 30 éves a Speciális Olimpia címmel indította el születésnapi gálasorozatát a Magyar Speciális Olimpia Szövetség. Szombat délután kiállításmegnyitóval, szakági bemutatókkal, koncertekkel ünnepelték a jubileumot a Fő téren.

Nemes Judit

Az Agora – Savaria mozi tárlatnyitóján

Fotó: Benkő Sándor

Harminc éve szervezi a Magyar Speciális Olimpia Szövetség az értelmi fogyatékossággal élő emberek edzés- és versenyprogramját, a jubileumot gálasorozattal ünneplik. Szőke Viktória kommunikációs igazgató elmondta, azért Szombathely az egyik állomás a három közül, mert szerették volna az évfordulón helyben megszólítani a nyugati, a keleti és a középső országrészt: májusban a vasi megyeszékhelyen, júliusban Debrecenben, szeptemberben Kazincbarcikán rendeznek eseményt.

– Sport- és művészeti gálával, integrációs programokkal ünneplünk, szeretnénk megmutatni, hogy az értelmi fogyatékossággal élők és a tanulásban akadályozott emberek milyen nagyszerű teljesítményre képesek – emelte ki Szőke Viktória – A speciális olimpia is a parasportok közé tartozik, de itt az értelmi fogyatékossággal élők versenyrendszerét bonyolítjuk, míg a paralimpián a mozgásukban korlátozott, valamint a látássérültek sportágait szerepeltetik – tette hozzá.

Az Agora – Savaria mozi tárlatnyitóján
Fotó: Benkő Sándor

A szombat délutáni rendezvényt kiállításmegnyitóval indították: Kovács András fotográfus képeit mutatták be az Agora – Savaria Filmszínházban. A teljes élet titka című egy országos roadshow állomásaként érkezett Szombathelyre; a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolói életének pillanatait megörökítő képeket június 4-éig lehet megtekinteni a moziban. A Fő téren a helyi és a szárvendégek műsorai mellett sportági bemutatókat tartottak.Olimpikonokkal, közte az Abu-Dhabiban megrendezett játékok legfrissebb érmesével, Péter Dáviddal is találkozhattak az érdeklődők a görkorcsolyapályánál.

 

– Kicsi korban kezdjük el a tanításukat, először terápiás jelleggel alkalmazzuk a korcsolyát és aki kedvet érez, sportként is űzheti – mondta el Miklósné Malek Erzsébet, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség görkorcsolya szakágának vezetője. A délután egyik kiemelt eseménye a Fáklyás futás volt – amelyen a lángot Koczka Tibor alpolgármester vitte –, értelmi fogyatékossággal élők és épek egyaránt részt vettek.

A futást követte a megnyitó: dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Szombathelyre érkezett először az ötkarikás játékokat jelképező láng a három helyszínt magába foglaló sorozatban: – Rászolgáltunk erre, hiszen olyan közösségünk van, amely segít a bajba jutottaknak – emelte ki. A megnyitó záró momentumaként Lengyel Lajos, a szövetség elnöke az évfordulóra készített vázát nyújtotta át a városvezetőnek. A gála folytatásában késő estig koncerteken vehettek részt az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában