Kriminológus Izlandról

2019.03.26. 07:00

Speciálisan képzik a szakembereket a gyermekbarát modellben

Az abuzált gyermekek védelméért küzd az Izlandról származó Barnahus-modell. Magyarországon elsőként Szombathelyen nyílt pilot­programban speciális intézmény, amely egyben Barnahus Nemzeti Tudásközpontként is működik. A héten külföldi szakemberek közreműködésével zajlik műhelymunka, tréning.

BTK

Külföldi szakemberek közreműködésével zajlik tréning a TIT-székházban. Előadást tart Ólöf Ásta Farestveit oktató és kriminológus, az izlandi Barnahus-ház vezetője Fotó: Horváth Balázs

2016 novemberében nyílt meg az első magyar Barnahus-ház a szombathelyi TEGYESZ épületében (Európában ez volt az 51.). Azóta eltelt két év, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018 szeptemberében befogadta az innovációt, létrehozói működtetik a pilotprogramot, kézzelfogható eredményekkel – 2018. december 1-jéig 57 vizsgálatot végeztek, ezekből sok feljelentés, a feljelentésekből szép számú vád­emelés, majd gyors ítélet született. Ezentúl folyamatosan a Barnahus-modell adaptálásán dolgoznak a létrehozók.

– Azért, hogy az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem multidiszciplináris összekapcsolásán alapuló Barna­hus-innovációt minél többen meg tudják tanulni az országban, külföldi előadók érkeztek az elmúlt időszakban olyan országokból, ahol régóta működik a mozgalom. Ez a Promise 2 pályázat egyik fontos eleme is: az igazságszolgáltatásból, a gyermekvédelemből és az alapellátásból érkező szakemberek a meglévő szombathelyi, a leendő budapesti és azon városok Barnahus-munkatársait képzik, ahol már jelentős lépések történtek Barnahus-ház létesítésére – tájékoztatott dr. Lazáry Györgyné Illés Mária klinikai gyermek- és felnőtt-szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője.

Külföldi szakemberek közreműködésével zajlik tréning a TIT-székházban. Előadást tart Ólöf Ásta Farestveit oktató és kriminológus, az izlandi Barnahus-ház vezetője Fotó: Horváth Balázs

 

A kétéves programban tavaly a magyar igazságszolgáltatásban dolgozók tréningje valósult meg, Szombathelyen járt az izlandi államügyész, aki ügyészeket érzékenyített a Barnahusra, ősszel az izlandi és a svéd, stockholmi főrendőr látogatott ide, most két napig harminc pszichológus vesz részt tréningen Ólöf Ásta Farestveit oktató és kriminológus, az izlandi Barnahus-ház vezetője közreműködésével. Műhelymunka is zajlik majd a szombathelyi Barnahusban, lesz alkalom tapasztalatcserére. Sok kérdés felmerül ugyanis a gyerekek kihallgatásával, a rendőrséggel való együttműködéssel, a jelzőrendszer szerepével, a tudományos kutatással és az utánkövetéses módszerekkel kapcsolatban is. Megkezdték a terápiás tevékenységet, és mivel nincs két egyformán traumatizálódott gyermek, az a terület is számtalan kérdést felvet. Csütörtökön a Svédországból érkező Anna Petersson, a linköpingi Barnahus vezetője a megyei gyámhivatali dolgozókat, pénteken a gyámokat érzékenyíti. Dr. Lazáry Györgyné Illés Mária hangsúlyozta: nagy szükség van a Barnahus-innovációra a 21. században az alapellátás és a gyermekvédelem összes területén.

A Barnahusban barátságos környezetben vizsgálják az abuzált gyerekeket, akiket szexuálisan, fizikálisan vagy érzelmileg éppen azok az emberek bántottak, akik a legbelsőbb bizalmi körükből kerülnek ki. Ólöf Ásta Farestveit szerint rendkívül fontos, hogy a velük dolgozó pszichológusok felkészültek legyenek: eldöntendő helyett nyitott kérdéseket tesznek fel a meghallgatásokon, a testbeszédből további információhoz jutnak, és mélyebbre tudnak ásni az adott esettel kapcsolatban. A bűnügyi szakértő úgy véli:

– Minden esetben a gyermek érdekeit szem előtt tartani, ez egyben az igazságszolgáltatás érdeke is a tények hatékony feltárásáért. Minden európai országnak ebbe az irányba kell elindulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában