elnevezés

2019.09.12. 08:44

Szikszay Edit nevét kapja a kultúrház Őriszentpéteren

A nyáron döntött a művelődési ház elnevezéséről a képviselő-testület: Szikszay Edit előtt tiszteleg a város. Az ünnepélyes névadót és táblaavatót még az ősszel megtartják.

Bakos Ágnes

Domborműportréval és évszámokkal: Szikszay Editet ábrázolja Tóth László művésztanár munkája, ami az őszszel kerül a művelődési ház falára. Őriszentpéter díszpolgára, Szikszay Edit református lelkészcsaládból származott, 1943-ban végezte el a tanítóképzőt, akkor Őriszentpéterre került ifjú református tanítóként és itt tanított nyugdíjazásáig. 1949 februárjában koholt vádak alapján hazaárulással, kémkedéssel vádolták és 25 évre ítélték mint a Szovjetunió elleni kémet.

Fotó: Szendi Péter

Politikai fogoly lett, Szibériába vitték. 1955. november 25-én ért haza. Őriszentpéteren a tanítás mellett gyűjtötte az őrségi emberek munkáit, mindennapi tárgyait. 1961-től előbb iskolai, majd falugyűjteményt hozott létre. 1964-ben pályaműként elkészítette a gyűjtemény leírását, a csaknem ezer néprajzi eszköz 2004 óta a Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény nevet viseli. Szikszay Edit 1997-ben hunyt el, az őriszentpéteri városszeri temetőben nyugszik. 2003-ban posztumusz megkapta Őriszentpéter díszpolgára címet – és hamarosan a művelődési ház is a nevét viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában