Külföld

2008.08.26. 09:29

Felgyújtottak egy kelet-indiai árvaházat

<b> Khuntapali, India </b> - Feltehetően hindu szélsőségesek felgyújtottak egy keresztény misszionáriusok által működtetett árvaházat hétfőn India keleti részén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tűzben életét vesztette egy szerzetesnő, egy pap pedig súlyosan megsebesült.
A támadás egy sztrájk idején történt a kelet-indiai Orisza állam Khuntapali falujában, amelyet a fundamentalista Hindu Világtanács hirdetett meg, tiltakozásul amiatt, hogy feltehetően szélsőbalos lázadók szombaton megöltek egy hindu vallási vezetőt és további négy embert az állam egy másik körzetében - mondta újságíróknak az állam rendőrfőnöke.
Az Orisza állambeli hindu szélsőségesek régebben is követtek már el támadást keresztény misszionáriusok ellen: 1999-ben egy ausztrál misszionáriust ölt meg két fiával együtt a hindu tömeg, rájuk gyújtva az autót, amelyben ültek.
Amúgy a térségben komoly feszültség uralkodik a többnyire szegény törzsek körében dolgozó misszionáriusok és a szélsőséges hindu csoportok között, amelyek azzal vádolják a keresztényeket, hogy erőszakos hittérítést folytatnak. Indiában ugyanakkor törvény szabályozza a misszionáriusok munkáját, s tiltja az erőszakos hittérítést. India több mint 1,1 milliárdos lakosságának 84 százalékát hindu vallásúak teszik ki, s mindössze a lakosság 2,4 százalék vallja magát kereszténynek.

Forrás: origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!