Külföld

2009.08.04. 19:27

Húsz év után tart kongresszust a Fatah

Betlehem/Limasszol - A húszévi szünet után először összehívott Fatah-kongresszus nemcsak magán a Ciszjordániában kormányzó palesztin mozgalmon belül okozott feszültséget, hanem a Gázai övezetet két éve uraló Hamásszal is.

MTI

A Fatah szervezeti szabályzata ugyan kimondja, hogy ötévente kongresszust kell összehívni, ám az utolsó ilyen rendezvényt 1989-ben tartották. Jasszer Arafat, a mozgalom néhai vezetője ugyanis - a változó körülményekre, például Izraellel kötött átmeneti jellegű egyezményekre hivatkozva - rendre elhalasztotta a kongresszus összehívását. A valós ok azonban az volt, hogy Arafat el akarta kerülni személyének és tekintélyének esetleges megkérdőjelezését.
    
Az első ízben az Izrael által megszállt területen, Betlehemben ülésező kongresszus küldötteinek névsora csonka lesz. Nem vesznek részt a rendezvényen a Fatah gázai képviselői: a földsávot kormányzó Hamász - a Fatah ellenlábasa - ugyanis megtiltotta a mintegy 400 főnek az övezet elhagyását. Válaszul a Fatah azzal fenyegetőzött, hogy őrizetbe veszi a Jordán nyugati partján tartózkodó összes Hamász-képviselőt. Utóbbiak egy része nemrég került szabadlábra izraeli börtönökből.
    
Mahmúd Abbász palesztin elnöknek - egyben a Fatah vezérének - a hét végén sikerült keresztülvinnie, hogy ne halogassák tovább a kongresszus megrendezését, és azt - első ízben a Fatah fennállása óta - megszállt területen tartsák. Az erről folyó vita a Fatah vezetőségén belül Abbász javára dőlt el; az ellentábor szószólója, Faruk Kaddumi vereséget szenvedett. Ennek várható következménye - a Neue Zürcher Zeitung szerint - az lesz, hogy a kongresszuson Kaddumit megfosztják minden tisztségétől.
    
Riválisának kikapcsolásával régi "számlát" törleszt Abbász. Nemrég az al-Dzsazíra arab hírtelevízió melegítette föl azt a - Kadduminak tulajdonított - állítást, miszerint Abbász és a palesztin biztonsági szervek főnöke, Mohammed Dahlán 2003-ban összeesküvést szőtt Arafat megmérgezésére. Emiatt a Palesztin Hatóság július közepén felfüggesztette az al-Dzsazíra működését Ciszjordániában. (A Fatah alapítója 2004 novemberében, 75 évesen halt meg egy Párizs környéki kórházban, máig nem tisztázott betegségben.)
    
Bár a Hamász-rendőrség éberségét kijátszva mintegy tucatnyi Fatah-küldött - Izraelen át - mégis eljutott a Gázai övezetből Betlehembe, a Fatah-kongresszuson résztvevők sorai igencsak foghíjasak. Ezáltal pedig távolról sem rendelkezik a rendezvény azzal a teljes legitimációval, amelyre a hosszú ideje "félig halott" tömegszervezet újjáélesztéséhez oly nagy szükség lenne - mutatott rá a svájci újság.
    
A szervezet Arafat halála óta bizonyos mértékig vezető nélkül sodródik. A 2006 elején rendezett parlamenti választásokon több listával vett részt, és vereséget szenvedett a Hamásztól. 2007 derekán következett a gázai puccs, amelynek során a  Hamász magához ragadta a hatalmat az övezetben, és kiűzte onnan a Fatah kádereit. A fiatal nemzedék hangadói évek óta forrnak a dühtől, mert a régi gárda tagjai nem hajlandók távozni a Fatah vezetőségéből. A mozgalom népszerűségét pedig jócskán aláásta a belső korrupció és az Izraellel folytatott béketárgyalások kudarca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!