Külföld

2009.08.31. 08:36

Meggyengült a CDU, előretört a baloldal a német tartományi választásokon

Berlin - Piros lap a konzervatívoknak, A CDU meggyengülve kezdi a kampányhajrát, Lendületbe jöhetnek a szociáldemokraták - ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósított a hétfői német sajtó az előző napi tartományi parlamenti választásokról, amelyek az utolsó politikai erőfelmérést jelentették a szeptember 27-i országos választások előtt.

MTI

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU két tartományban is súlyos veszteségeket szenvedett - emelte ki a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, utalva arra, hogy a nagyobbik konzervatív párt mind Türingiában, mind a Saar-vidéken elvesztette abszolút többségét, sőt a hatalomból is kiszorulhat. Az újság úgy értékelte, hogy az országos választások után kívánatos koalíciós partnernek tekintett liberális FDP előretörése nem egyenlítette ki a CDU veszteségeit. A lap ugyanakkor felhívta a figyelmet: bár a szociáldemokrata párt és az egykori keletnémet kommunista utódpártot magában foglaló Baloldal pártja konszolidálódott, választási eredményeikből egyáltalán nem következik a hatalom megszerzésének perspektívája. Akik most csalódottságból hátat fordítottak a CDU-nak, nem azt akarják, hogy az országot a "politikai középen" kívül álló erők irányítsák - vélte a lap. 

Hasonlóan vélekedett az ugyancsak konzervatív Die Welt is, úgy értékelve: az a figyelmeztetés, amelyben a választók két tartományban is a CDU-t részesítették, egyáltalán nem jelent megbízást arra, hogy Németországban az SPD a Baloldal pártjával és adott esetben a Zöldekkel is közösen alakítson kormányt. Merkel kancellár számára mindenesetre a vasárnapi választások legfőbb tanulsága: az általa hőn óhajtott konzervatív-liberális koalíció egyáltalán nem vehető biztosra - írta a lap. 

Sajtóértesülések szerint a konzervatív párton belül felerősödtek azok a hangok, amelyek a 13 százalékos saar-vidéki és a 12 százalékos türingiai visszaesés után bírálták Merkel pártelnök meglehetősen visszafogott kampánystratégiáját. Günther Oettinger, a CDU elnökhelyetteseinek egyike a Handelsblattnak nyilatkozva arra intett, hogy a konzervatívoknak a választásokig hátra lévő négy hétben "bele kell húzniuk". A kisebbik testvérpárt, a CSU pedig arra szólította fel Merkelt, hogy változtasson eddigi  kampánystílusán, és "keresse az összecsapást az ellenféllel". A bajor keresztényszociálisok pártja ugyanakkor felszólította a szociáldemokratákat, hogy kerüljék az összefogást a Baloldal pártjával. Megfigyelők szerint az állítólagos vörös veszéllyel való riogatás és ezzel kapcsolatban az SPD szavahihetőségének megkérdőjelezése a következő hetekben a konzervatívok kampányának egyik központi eleme lehet. 
    
Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára egyenesen az SPD-t tette felelőssé a nem csupán a keleti Türingiában, de nyugati Saar-vidék tartományban is jelentősen megerősödött Baloldal pártjának sikeréért. Dobrindt szerint a szociáldemokrata párt "tartalmi és személyi gyengeségei" jelentik a fő okát annak, hogy mind többen pártolnak át a Baloldalhoz. 

Pietsch Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!