Külföld

2009.08.04. 09:12

Öngyilkos merényletre készültek Ausztráliában muzulmán szélsőségesek

Sydney - Öngyilkos merényletre készülő csoportot számolt föl a terrorelhárítás Ausztráliában - jelentette kedden az ausztrál sajtó.

MTI

A kommandósok négy embert letartóztattak. A gyanúsítottak hírek szerint muzulmán szélsőségesek, szomáliai és libanoni származású ausztrál állampolgárok. A legfiatalabb 22, a legidősebb 26 éves. Kedd hajnalban fogták el őket Melbourne-ben. 
    
A hatóságok a város 19 pontján hajtottak végre rajtaütést. Az akciókban a biztonsági erők 400 tagja vett részt az ABC ausztrál tv jelentése szerint. Internetes újságok szerint ez volt minden idők második legnagyobb terrorelhárító művelete Ausztráliában.
    
A gyanúsítottak azt tervezték, hogy öngyilkos merényletet hajtanak végre egy ausztrál katonai támaszpontnál. Hírek szerint közel voltak tervük megvalósításához.
    
A csoport állítólag kapcsolatban állt az as-Sabah szomáliai iszlamista mozgalommal, amelyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván. A terroristasejt két tagja a kelet-afrikai országba utazott, hogy kiképzést kapjon az al-Kaida terrorhálózattal is kapcsolatba hozott szélsőségesek táborában.


Bizonyítékot gyűjtenek rendőrök egy háznál Melbourne-ben 2009. augusztus 4-én, miután a terrorelhárítás tizenkilenc helyszínen hajtott végre rajtaütést az ausztrál nagyvárosban. A rendőrök egy öngyilkos merényletre készülő terorista csoportot számoltak fel, és négy személyt letartóztattak. A csoport feltehetőleg kapcsolatban áll az as-Sabab szomáliai iszlámista mozgalommal, amely az al-Kaida nemzetközi muzulmán terrorszervezethez kötődik. (MTI/AP/David Crosling)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!