Külföld

2009.09.05. 22:02

Katasztrófa a tavon: fél perc alatt süllyedt el a hajó tizenöten fulladtak vízbe (fotókkal)

Szófia, Szkopje - Egynapos nemzeti gyászt hirdettek hétfőre Szófiában a macedóniai Ohridi-tavon szombaton elsüllyedt hajó meghalt bolgár utasainak emlékére. A kirándulóhajó szerencsétlensége folytán tizenöt ember, köztük 12 bolgár vesztette életét.

MTI

Az Iliden nevű hajó Ohrid városától 12 kilométerrel délre, mintegy 200 méterre volt a parttól, amikor délelőtt 11 óra körül elsüllyedt. Egy szemtanú elbeszélése szerint szinte pillanatok - fél perc - műve volt, hogy elmerült a hajó.
    
A MIA bolgár hírügynökség közlése szerint a hajóbalesetet a kormánymű hibája okozta. Elszakadt a kormánymű sodronykötele, a jármű hirtelen jobb oldalára dőlt, a hajótestbe nagy mennyiségű víz tódult, és emiatt a hajó rögtön elsüllyedt.
    
A vízi járművön mintegy hetvenen utaztak, jobbára bolgárok. A tragédia színhelyére sietett - a macedón kormány több tagján kívül - Georgi Parvanov bolgár államfő. A baleset miatt benyújtotta lemondását Mile Janakieszki közlekedési miniszter.
    
Bojko Boriszov miniszterelnök bejelentette, hogy az áldozatok családjai ötezer eurós segítséget kapnak a kormánytól.


2008. március 24-én készült kép az Ilinden nevű  kirándulóhajóról, amely 2009. szeptember 5-én elsüllyedt a macedóniai Ohridi-tó vizében.  (MTI/EPA)


Csónakra emelik az áldozatok holttestét a macedóniai Ohridban 2009. szeptember 5-én, miután az Ohridi-tóban elsüllyedt egy turistákat szállító kirándulóhajó legalább ötven emberrel a fedélzetén.


Az elsüllyedt kirándulóhajó a macedóniai Ohridi-tó vizében. (MTI/EPA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!