Külföld

2009.09.25. 13:35

Portugália választ: esélyes miniszterelnök-jelöltek (portrék)

Lisszabon - A vasárnapi portugáliai parlamenti választásokon két fő jelölt verseng a miniszterelnöki tisztség elnyeréséért: José Sócrates miniszterelnök, a kormányzó szocialisták jelöltje és Manuela Ferreire Leite, az ellenzéki jobbközép szociáldemokraták jelöltje.

MTI

Az 52 éves José Sócrates a Szocialista Párt (PS) vezetője, négy éve áll a kormány élén. Az általános mérnök végzettségű politikus korábban környezetvédelmi miniszter volt. Elvált, két tizenéves fia van.
    
Sócrates naponta kocog, s szereti magát energikus, cselekvőképes politikusként láttatni, igyekezett lendületet adni országa műszaki fejlődésének. Liberális szellemiségű reformer képét alakította ki magáról, aki szorgalmazta az Európai Unió reformszerződésének elfogadását. Az (EU) döntéshozatali mechanizmusát áramvonalasítani hivatott reformszerződést Portugália 2007-es soros EU-elnöksége alatt fogadták el - innen származik a szerződés közkeletű neve, a lisszaboni szerződés.
    
Ellenfelei szemére vetik "asztalveregető" eltökéltségét. Ő maga nemrégiben pedig elismerte, hogy tapintatosabbnak kellett volna lennie a tanárokkal, akik szembeszálltak azzal, hogy a pedagógusok teljesítményét értékelő rendszert vezetett be.
    
A 68 éves Manuela Ferreira Leite az első női pártvezető Portugáliában és az ibériai ország első női miniszterelnöke lehet. Tavaly választották meg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé, amelynek négy év alatt immár a negyedik vezetője.
    
Az állami pénzügyek nemzetközi hírű szakértője, s olyan megfontolt vezető képét alakította ki magáról, aki csökkenteni akarja az állami kiadásokat. Pénzügyminiszterként - 2002-2004 között - a "portugál Vaslady" elnevezést érdemelte ki az általa összeállított szigorú költségvetésekkel.
    
Társadalmi kérdésekben szociálkonzervatív, ellenzi a szocialista pártnak a melegházasságok engedélyezésére vonatkozó tervét, és sikeresen harcolt a művi terhességmegszakítás engedélyezése ellen.
    
Választási kampánya során tartózkodott a hagyományos, éjszakába nyúló, "zászlólengető" nagygyűlésektől, inkább kisebb nyilvános vitákban fejtette ki nézeteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!