Külföld

2010.10.22. 22:43

65 helyett 67: a francia szenátus elfogadta a nyugdíjreform tervezetét

A francia nemzetgyűlés után a szenátus is elfogadta péntek este az országszerte tiltakozási hullámot kiváltó nyugdíjreform tervezetét.

MTI

A felsőház - ahol a nemzetgyűléssel ellentétben a kormánypártnak nincs abszolút többsége - 177 igen szavazattal 153 nem ellenében hagyta jóvá a nyugdíjcsomagot, amelynek legfőbb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre. A teljes összegű nyugdíj 41 és fél év munkaviszony után, illetve a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, s emelkedik a közszférában dolgozók járulékának összege, valamint egy százalékkal a magas jövedelműek adója.
   
A jobbközép kormánypárt mellett a centrista szenátorok is megszavazták a tervezetet, a baloldali ellenzék viszont nem támogatta. A két ház vegyes bizottsága várhatóan hétfőn dönt a törvény végleges szövegéről, amelyet jövő hét közepén hagyhat jóvá a parlament.
   
A szavazást követően Eric Woerth munkaügyi miniszter "ünnepinek" nevezte a pillanatot, amely szerinte "tisztánlátásról, felelősségről és bátorságról" tanúskodik. "Eljön majd az a nap, amikor tegnapi ellenfeleink hálásak lesznek" - hangsúlyozta.
   
Jean-Pierre Bel az ellenzéki szocialisták frakcióvezetője szerint a kormánypárt semmibe vette a franciák véleményét. "Semmit nem hallottak meg a javaslatainkból. Az önök reformja igazságtalan" - mondta a baloldali szenátor.
   
A kormány álláspontja szerint a reform alapvető célja az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megmentése a bevételek növelésével, azaz, hogy az idén 10 milliárd eurós hiányt felhalmozó állami nyugdíjpénztár 2018-ra egyensúlyba kerüljön.
   
A reform újratárgyalását követelő szakszervezetek szeptember óta országos tiltakozónapok szervezésével próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. A közvélemény 69 százalékának támogatását maguk mögött tudva jövő csütörtökön és november 6-án ismét utcára viszik az emberek. A legutóbb három napja, kedden tartott országos tiltakozónapon a szakszervezetek szerint 3,5 millióan, a rendőrség szerint 1,1 millióan tiltakoztak 266 városban.
   
Sztrájkfelhívásuk elsősorban az energiaszektorban talált visszhangra: Franciaország 12 500 benzinkútjából több, mint háromezerben továbbra sem kapható üzemanyag az ellátási gondok miatt, miután mind a 12 olajfinomító és több olajtároló áll a nyugdíjreform ellen tüntető, sztrájkoló munkások hat napja tartó blokádja alatt. A főváros lebénulásának elkerülésére a kormány péntek hajnalban elrendelte a Párizstól 50 kilométerrel keletre, Grandpuits falunál lévő olajfinomító visszafoglalását: a sztrájkolókat a rendőrség a munka felvételére kötelezte annak érdekében, hogy a telepen található tárolóból biztosítsák a párizsi régió üzemanyag-ellátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!