Külföld

2010.12.08. 19:44

Izrael enyhített a Gázai övezet zárlatán

Az izraeli kormány szerdán enyhített a Gázai övezet zárlatán, amelyet azután rendelt el, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet átvette a hatalmat a területen.

MTI

A kabinet közölte, hogy a virágon és földiepren kívül fokozatosan bútort, textiltermékeket és további terményeket is szállíthatnak az övezetben élő palesztin termelők külföldre, leszámítva az izraeli piacot. A döntés célja az, hogy enyhítsenek "a Hamász elnyomása és terrorista uralma alatt" senyvedő lakosságon - mondta a kabinet titkára. 

A blokád bírálói üdvözölték a döntést, de csak az első lépésnek tekintik az övezet gazdasági életének újjáélesztése felé. A Hamász "csalásról" beszél, mert szerintük arról nem született döntés, hogy a termeléshez szükséges alapanyagokat is beengedik.

Izrael 2007-ben rendelte el a zárlatot azzal az indoklással, hogy ez megakadályozza az iszlám szélsőségesek újrafegyverkezését. Egyszer már enyhített rajta, amikor májusban súlyos, emberéleteket követelő konfliktus robbant ki az izraeli haditengerészet és egy török hajó között, amelyen önkéntesek segélyt akartak vinni Gázába. 

Törökországgal megromlott a viszony az incidens miatt, de szerdán Izraelben közölték, hogy újra felvették a tárgyalást a kapcsolatok helyreállítása érdekében. Ennek közvetlen előzménye, hogy Ankara a múlt héten emberiességi megfontolásból tűzoltókat és repülőgépeket küldött Izraelbe egy nagy erdőtűz megfékezésére.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!