Külföld

2011.02.18. 11:53

Bahrein: a monarchia megdöntésére szólítottak fel a gyászoló tüntetők

A bahreini monarchia megdöntésére szólított fel pénteken több ezer gyászoló, aki a tüntetők ellen indított csütörtöki rendőrroham két áldozatának temetésén vett részt.

MTI

A bahreini uralkodó eltávolítását követelő kiáltások már túlmutatnak a demonstrálók korábbi követelésein, amelyek csupán a szunnita monarchia hatalmának gyengítésére és a síiták diszkriminációjának megszüntetésére irányultak. Csütörtökön a hadsereg bejelentette, hogy a főváros nagy része felett átvette az ellenőrzést. Erre pár órával azután került sor, hogy a rendfenntartó erők könnygázzal és gumilövedékekkel feloszlatták az el-Manáma főterén táborozó tüntetőket, aminek következtében egyes források szerint legalább négyen meghaltak és több százan megsebesültek. Az AP amerikai hírügynökség beszámolójában öt halottról tesz említést.


"A nép a rezsim bukását akarja!" - kiabálta a gyászoló tömeg a fővárostól délre fekvő síita faluban, Szitrában, ahonnan a rendőrattak két áldozata, egy 23 és egy 53 éves férfi származott.
Voltak, akik a szunniták és síiták közötti egyenlőségre, a "nemzeti egység" fontosságára hívták fel a figyelmet.

Háled bin Ahmed bin Mohamed Ál Kalífa külügyminiszter a kegyetlen rendőri fellépésre reagálva csütörtökön annyit mondott: szükség volt a rendfenntartó erők beavatkozására, mivel a demonstrálók megosztják és a "szektariánus szakadék szélére" sodorják az országot. A szigetállam lakosságának 70 százaléka síita, míg a kormányzati kulcspozíciók a szunniták kezében vannak.
A bahreini rezsim, a síita többséget ellensúlyozandó, állampolgárságot és munkát ajánlva igyekszik az országba csábítani a régió államainak szunnita lakóit, ezért is van az, hogy a hadseregnek és a rendőrségnek különböző nemzetiségű tagjai vannak.

Simon Henderson, a washingtoni Közel-Kelet Intézet szakértője elmondta, az egyik legnagyobb megdöbbenést az okozta a hatóságoknak, hogy a tüntetőkhöz egyre több szunnita is csatlakozott.

A bahreini fejlemények miatt csütörtök este rendkívüli értekezletet tartottak el-Manámában az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) külügyminiszterei.
A találkozó utáni sajtótájékoztatón Háled "sajnálatosnak" nevezte a rendőri erőszakot, és azt ígérte, kivizsgálják a történteket, ugyanakkor hozzátette: azért döntöttek a tér hajnali "megtisztítása" mellett - amikor a legkevesebben voltak ott -, mert csökkenteni akarták annak a valószínűségét, hogy bárkinek is baja essen.

Több tüntető arra panaszkodott, hogy a hajnali rendőrattak idején sátrában aludt, és nem figyelmeztették őt a rohamra.


Képaláírás: A rohamrendőrökkel vívott összecsapásban életét vesztett 22 éves kormányellenes tüntetőt, Mahmud Maki Abu-Takit gyászolják hozzátartozói és barátai a temetésén a bahreini Szitra faluban 2011. február 18-án.
Az előző nap hajnalán a rendőrség könnygázzal és botokkal szétkergette a tiltakozókat és lerombolta a bahreini főváros, el-Manáma főterén felállított sátortáborukat, és az összecsapásokban négy tüntető életét vesztette.
A bebörtönzött síita ellenzékiek szabadon bocsátása érdekében február 14-én kezdődtek tüntetések Bahreinben, miután a Perzsa (Arab)-öböl egyik szigetén fekvő királyságot is elérte az arab országokban terjedő tiltakozáshullám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!