Külföld

2011.02.07. 07:22

Egyiptom: katonák őrizetben tartották a magyar fotóriporterét

Katonák őrizete alatt volt majdnem teljes egyiptomi tartózkodása alatt a Népszabadság fotóriportere. Közben ide-oda szállították a kairói éjszakában, kikérdezték, átvizsgálták, lefényképezték és megfélemlítették - olvasható a hétfői Népszabadságban.

MTI

A maga érdekében történik minden - mondták a katonák a Kurucz Árpádnak, aki csütörtökön érkezett Kairóba, hogy csatlakozzon a napok óta a Tahrír téren történtekről tudósító újságíró kollégájához, Zalán Eszterhez.

Kurucz Árpád a belvárosig sem jutott el. Az őt szállító járművet az 50-100 méterenként felállított ellenőrző pontok egyikén feltartóztatták, és a katonák kiszállásra kényszerítették. Azonnal közölték vele: felejtse el, hogy közelebb juthat az eseményekhez. Bevitték egy őrszobára, ahol kifaggatták, minden csomagját szétpakolták. Elvették útlevelét, mobiltelefonját, és beültették egy terepjáróba. A következő megálló egy laktanya előtt volt. Fogva tartói egy ideig azt állították, hogy ők fogják Zalán Eszterhez kísérni Kuruczot, de mint kiderült, ez eszük ágában sem volt.

A napilap cikke ismerteti, hogy a bázis elé két busz hajtott, amelyek tele voltak bekötött szemű, hátrakötözött kezű emberekkel. A fogvatartottak átlagos kinézetű emberek voltak, férfiak és nők vegyesen. Egy óra múlva a katonák Kurucz Árpád szemét is bekötötték. A laktanya előtt jött az újabb kikérdezés, faggatózás, immáron teljesen kiszolgáltatott helyzetben.

Ezt követően elrendelte az egyik katona, hogy a fotóst vezessék a laktanyán belülre. Megkötözve falhoz állították, majd levették a kendőt a szeméről. Egy pillanatra láthatta a megannyi megbilincselt, letakart szemű embert. Mint kiderült, fotó készítésére kellett egy pillanatra szabaddá tenni arcát. Ahogy a vaku elvillant, újra bekötötték a szemét.

Kurucz Árpád nem értette, mit beszélnek a katonák a feje fölött, választ pedig egy kérdésére sem kapott. A félelem és a bizonytalanság órái után a fotóst visszakísérték a repülőtérre. Felejtse el, hogy visszamegy a városba, és vésse az eszébe, hogy ez a saját érdekében történt - mondták neki a katonák. Emlékeztették, hogy fotó készült róla, értelmetlen bármivel is próbálkoznia - olvasható a Népszabadságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!