Külföld

2011.02.25. 16:27

Markó: Az RMDSZ megkerülhetetlen tényezővé vált a román politikában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkerülhetetlen tényezővé vált a román politikában, ez a szövetség egyik legnagyobb eredménye - nyilatkozta pénteken Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

MTI

Az RMDSZ elnöke ebben a minőségében utolsó sajtótájékoztatóját tartotta Bukarestben. A hét végén ülésezik a szövetség kongresszusa, amely megválasztja az RMDSZ új elnökét Eckstein-Kovács Péter, Kelemen Hunor és Olosz Gergely közül, miután Markó nem száll versenybe újabb mandátumért.

A vezető romániai magyar politikus ismertetette a napirendi javaslatot, amely szerint a tisztújításra szombaton délután, a 26-án és 27-én zajló kongresszus első napján kerül sor.

Rámutatott: megtisztelő az RMDSZ számára, hogy nagy várakozás előzi meg a tisztújítást, ami jelzi, hogy az RMDSZ megkerülhetetlen stabilitási tényezővé vált a romániai politikában. 

Markó ismét leszögezte, hogy a szövetségben nincs többségi támogatottságuk azoknak, akik a román kormánykoalícióból való kilépést szorgalmazzák. Ezt annak kapcsán mondta, hogy csütörtökön az RMDSZ Bihar megyei szervezete együttműködési megállapodást kötött a három ellenzéki párt - a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok - alkotta Szociál-Liberális Szövetséggel (USL).

Markó szerint kívánatos lenne, hogy minden megyében kormányzó partnerükkel, a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) alkossanak koalíciót, de ez nem mindenütt sikerült. Markó szerint Bihar megyén kívül Szatmár és Maros megyében is akadozik helyi szinten az RMDSZ és a PD-L együttműködése.

Leszögezte, hogy az RMDSZ kongresszusának napirendjén nem szerepel a kormányzati szerepvállalás esetleges felülvizsgálata, így - mint mondta - az RMDSZ politikájában nem várható lényegi irányváltás. Hangsúlyozta, hogy a jövő héten várhatóan aláírják a PD-L-lel azt az egyezményt, amely a következő egy-másfél év törvényhozási prioritásait tartalmazza.

Markó megismételte, hogy az ellenzéki USL-t alkotó pártok vezetőinek előbb tisztázniuk kell, miért támadták meg az időközben hatályba lépett oktatási törvénytervezet nemzeti kisebbségekre vonatkozó előírásait az alkotmánybíróságon. Egy esetleges tárgyalásnak ez lenne az előfeltétele - mondta Markó, aki szerint az ellenzéki vezetők a mai napig sem adtak magyarázatot a magyar szervezetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!