Külföld

2011.07.18. 11:56

Dallal ünneplik Nelson Mandela születésnapját Dél-Afrikában

Dél-afrikai diákok milliói köszöntötték hétfőn énekükkel a 93-ik életévét betöltő Nelson Mandelát, az apartheidellenes küzdelem ikonikus alakját.

Vas Népe

A tanítás megkezdése előtt több mint 12 millió tanuló énekelte el a "Boldog születésnapot" című dal különleges változatát, a gigantikus kórus előadását több televízió és rádió élőben közvetítette. Mandelának az ország több vezetője - köztük Jacob Zuma államfő -, valamint Barack Obama amerikai elnök is kifejezte jókívánságait. Obama vasárnap kiadott közleményében "a világközösség világítótornyának" nevezte Mandelát, aki "a demokráciáért, az igazságért és a megbékélésért" munkálkodott.

A közélettől visszavonult - törzse által "Madiba" néven emlegetett - Nelson Mandela várhatóan családja körében tölti az ünnepet a Johannesburgtól 1000 kilométerre délre, Qunu faluban lévő otthonában. Munkájának elismeréseként 2009-ben az ENSZ a közszolgálat nemzetközi napjává nyilvánította születésnapját: a világszervezet arra kérte a dolgozókat, hogy július 18-án - Mandela 67 éves tevékenységének tiszteletére - 67 percet helyi közösségük érdekében munkálkodjanak.
Nelson Mandelát apartheidellenes tevékenységéért 1964-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 27 évig tartó börtönbüntetését követően ő lett a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. A politikus 1993-ban Nobel-békedíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!