Külföld

2011.07.08. 10:18

Megugrott az öngyilkosságok aránya Európában

Jelentősen emelkedett az öngyilkosságok aránya Európában 2007 és 2009 között a pénzügyi válság hatására, miközben csökkent a közúti balesetekben elhunytak száma - állapítja meg pénteken megjelent tanulmányában egy brit kutatócsoport.

MTI

A David Stuckler, a cambridge-i egyetem szociológusa által irányított munkát a világ egyik legtekintélyesebb orvosi hetilapja, az angol The Lancet közölte. A kutatók tíz országban - Ausztria, Csehország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia és Románia - vizsgálták az öngyilkosságok arányát a 65 évesnél fiatalabb korosztályban.

Megállapításaik szerint 2007-ig esett az öngyilkosságok száma, 2008-tól azonban nem egészen egy százalékos mértékben emelkedni kezdett azokban az országokban, amelyek 2004-től csatlakoztak az Európai Unióhoz, és mintegy hét százalékkal a korábbi uniós országokban. A helyzet 2009-ben tovább súlyosbodott: az öngyilkossági ráta mintegy 5 százalékkal emelkedett minden országban, kivéve Ausztriát, ahol csökkent a szám.

A 2007 és 2009 közötti időszakban a pénzügyi válság miatt 35 százalékkal növekedett a munkanélküliség az Európai Unióban, és jelentősen csökkentek a bérek. A gazdasági összeomlás által leginkább érintett Írországban és Görögországban ennek megfelelően  jelentősen emelkedett az öngyilkosságok száma, a növekedés mértéke elérte a 13-17 százalékot.   

Stuckler szerint ugyanakkor az öngyilkosságok révén kialakult magasabb halálozási arányt - nagy átlagban - kiegyenlíti, hogy közúti balesetekben kevesebben haltak meg. Ez utóbbi javulás leginkább az új uniós tagoknál mutatkozott, ahol korábban nagyon magas volt a közlekedési balesetek miatti halálozási ráta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!