Külföld

2011.08.19. 17:56

Öngyilkos merényletek Kabulban

London/Kabul - Két öngyilkos támadó hajtott végre öngyilkos merényletet pénteken kora reggel az afgán fővárosban a brit kulturális képviselet, a British Council ellen; a terrorakció következtében legkevesebb kilenc ember életét vesztette - közölte a rendőrség és több szemtanú.

MTI

Az afgán hatóságok szerint a merényletben nyolc afgán rendőr és egy új-zélandi katona életét vesztette. 

Az első merénylő autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe a British Council épülete előtt. A robbanást követő zűrzavarban egy társa bejutott az épületbe, és ott hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. A detonációk következtében 500 méteres körzetben kitörtek az ablaküvegek.
   
A két robbanás után egy - más hírek szerint több - további merénylő még órákon át tűzharcot vívott a helyszínre érkező biztonsági erőkkel.
   
Az akció elkövetőjeként a kormányzat megdöntéséért harcoló tálib lázadók jelentkeztek. Szóvivőjük, Zabiulla Mudzsáhid azt állította, egy ENSZ-épületet is megtámadtak, de a világszervezet helyi embere cáfolta ezt.
   
A merényletet a függetlenség napjához időzítették; ezen a napon ünnepli Afganisztán, hogy 1919-ben a harmadik angol-afgán háborút lezáró fegyverszünetben a Brit Birodalom elismerte a terület függetlenségét.
   
Az afgán fővárosban, Kabulban viszonylag ritkák a merényletek. Utoljára június végén volt nagyszabású akció, akkor tálib fegyveresek a nyugati városrész fölé magasodó dombon lévő Intercontinental szálloda ellen intéztek támadást. Az akkori merényletben hét civil vesztette életét.
   
David Cameron brit miniszterelnök "gyáva támadásnak" minősítette az esetet, és elmondta: megköszönte John Key új-zélandi kormányfőnek az országa által a kulturális intézet védelmében nyújtott támogatást .
   
A brit külügyminisztérium ugyancsak elítélte a merényletet, és közölte: minden a helyszínen tartózkodó brit állampolgárt "megrázott" az eset, de "jól vannak", és biztonságban kijuttatták őket az épületből. Alistair Burt külügyi szóvivő "megvetendő támadásnak" nevezte az esetet, és azt mondta, "A támadás miatt, amely olyan emberek ellen irányult, akik segítettek Afganisztánnak egy jobb jövő építésében, Nagy-Britannia nem fogja vissza az afgán embereknek nyújtott támogatását".
   
William Patey brit nagykövet elmondta: az épület őrei közül többen megsérültek, de egyikük sem halt meg a merényletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!