Külföld

2011.10.19. 12:58

A bukott kormányfő vezeti a szlovák küldöttséget az EU-csúcson

Iveta Radicová miniszterelnök fogja vezetni a szlovák küldöttséget az Európai Unió (EU) vasárnapi kormányfői csúcstalálkozóján Brüsszelben - döntött szerdán a pozsonyi kormány.

MTI

Szlovákiában ezzel lezártnak tekinthető az a vita, hogy ki képviselje az országot a csúcstalálkozón, miután a múlt hét elején megbukott a Radicová kormány. A kabinet az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson bukott meg. A vasárnapi csúcs legfőbb témáját éppen az válságba került euróövezet stabilizálására irányuló intézkedések képezik.

A szlovák parlament második kísérletre ellenzéki támogatással végül mégis jóváhagyta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) megerősítését. A törvényt Ivan Gasparovic államfő már alá is írta.

Radicová miniszterelnök és kormánya ugyan megbukott, de a köztársasági elnök még nem hívta vissza hivatalából. Gasparovic hétfőn találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk az átmeneti kormány ügyében. Az újabb tárgyalási fordulóra csütörtökön este kerül sor.

Robert Fico az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke újságíróknak azt mondta: nem biztos, hogy részt vesz a csütörtök esti találkozón, mert az átmeneti kormány nem a Smer, hanem az eddigi koalíció ügye. "A Smernek ehhez egyáltalán nincs semmi köze. Ez teljes mértékben Iveta Radicová kormányának felelőssége" - fogalmazott a volt miniszterelnök, akinek pártja a márciusi választás legnagyobb esélyese.

Az ellenzéki pártvezér határozottan ellenzi, hogy az Európai Unió vasárnapi kormányfői csúcsértekezletén Szlovákiát Iveta Radicová képviselje. "Radicová megbukott, Brüsszelben nincs mit keresnie" - nyilatkozta kedden Fico.

Radicová a Sme című liberális napilapban szerdán megjelent interjújában azt mondta: nem zárja ki, hogy az államfő csütörtökön vagy pénteken visszahívja kormányát. Az EU-csúccsal kapcsolatban megismételte: brüsszeli elvárás, hogy Szlovákiát a tanácskozáson a miniszterelnök képviselje.

"Az euróövezet tanácskozásain a miniszterelnökök vannak jelen, helyettesíteni őket nem lehet, s nincs kíséretük. A tárgyalás nyelve angol, lehetőség van még a francia, a német és a spanyol nyelv használatára" - jelentette ki Radicová. Azt a lap kérdésére Radicová nem erősítette meg, hogy ezzel a megjegyzésével arra a lehetőségre célzott volna, hogy végül mégiscsak Gasparovic utazna Brüsszelbe. A szlovák államfő ugyanis az említett nyelvek egyikét sem bírja. Hozzátette: ha az államfő visszahívja kormányát, újra felmerül a kérdés, hogy ki képviselje Szlovákiát Brüsszelben.

"Természetesen az is egy megoldás, hogy a szék (Szlovákiáé) üresen marad" - jelentette ki korábban a megbukott kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!