Külföld

2011.10.07. 14:58

Civil tüntetőket öltek Szíriában

A szíriai biztonsági erők tüzet nyitottak kormányellenes tüntetőkre az ország több városában pénteken, s legalább hét civilt megöltek, huszonötöt pedig megsebesítettek.

MTI

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű szervezet úgy tudja, hogy Dúmában, Damaszkusz egyik elővárosában három polgári személyt, Homsz városban pedig négyet lőttek agyon, huszonötöt pedig megsebesítettek.
   
A pénteki imát követően számos városban vonultak utcára a Bassár el-Aszad elnök lemondását követelő demokráciapárti tüntetők, így felvonulások voltak Bánjászban, Latakiában és Ámúdában is.
   
Idlíb tartományban, a török határ közelében fekvő Maarat an-Numánban a biztonsági erők lőfegyvert vetettek be, hogy szétoszlassanak egy tüntetést, s legalább öt embert megsebesítettek. Lövöldözésekről érkezett hír Deir-ez-Zór városból és a Deraa tartományban fekvő Jászem településről is.
   
Az ENSZ legfrissebb statisztikája szerint több mint 2900 embert öltek meg Szíriában a zavargásokban a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta eltelt hét hónap alatt. A szíriai demokráciapárti aktivisták a Facebookon az ellenzéket egységfrontba tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács támogatására buzdítottak, s péntekre "A Szíriai Nemzeti Tanács a képviselőnk, az enyém, a tied és minden szíriaié" jelszóval hirdettek meg rendszerellenes tüntetéseket.
   
A biztonsági erők több városban is körülfogták a mecseteket, hogy megakadályozzák az imáról kitóduló hívek tüntetését. Dacára a jelentős biztonsági készültségnek a pénteki ima után a mecsetekből kiáramló tüntetők a rendszer megbuktatására, illetve a Szíriai Nemzeti Tanács támogatására felszólító jelszavakat skandáltak.
   
A Szíriai Nemzeti Tanács a tervek szerint szombaton Kairóban ülésezik, hogy megválassza vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!