Külföld

2012.03.22. 07:29

Puccs Maliban: kijárási tilalmat rendeltek el

Kijárási tilalmat rendeltek el Maliban a zendülő katonák, akik szerda éjjel elfoglalták az elnöki palotát, az állami tv-t, a rádiót, és átvették a hatalmat.

MTI/AFP

Az intézkedést Amadou Sanogo százados jelentette be csütörtök hajnalban az északnyugat-afrikai ország állami televíziójában, amelynek bamakói épületét még az előző este elfoglalták a puccsisták. Sanogo a vezetője a katonai juntának, amelyet a következőképpen neveztek el: Nemzeti bizottság a demokrácia és az állam helyreállításáért (CNRDRE).

Nem sokkal korábban a zendülők szóvivője, Amadou Konaré főhadnagy arról tett bejelentést a rádióban és tv-ben beolvasott rövid közleményben, hogy feloszlatták az állami intézményeket, felfüggesztették az alkotmányt, és véget vetettek "ennek a hozzá nem értő rezsimnek". Akciójukat azért indították el, mert az Amadou Toumani Touré elnök vezette hatalom alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot - tették hozzá.

A katonák szerda este elfoglalták az elnöki palotát Bamakóban. Jobb fegyvereket és más felszerelést követeltek a tuareg lázadók és fegyveres iszlamista csoportok ellen január közepe óta Mali északi részén dúló harcokhoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a "legmélyebb aggodalmának" adott hangot, és felszólította a feleket, hogy békésen, demokratikus módon rendezzék a konfliktust. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - amely szintén nyugalomra intett - csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!