Külföld

2012.10.09. 16:18

Két párt küzdelme: vasárnap választottak a burgenlandiak

Burgenland - 171 polgármesteri, 3141 települési képviselői szék sorsáról döntöttek vasárnap a választók Burgenlandban. A választók 82,49 százaléka voksolt.

Némethy Mária

Burgenlandban a két nagy párt továbbra is mindent visz: az SPÖ (szociáldemokraták) 46,2, míg az ÖVP (néppárt) jelöltjei 42,1 százalékban részesültek a szavazatokból. Az FPÖ-re (Szabadságpárt) 4, a zöldekre 1,8 százalék szavazott. A Liste Burgenland a szavazatok 1,6 százalékát gyűjtötte be, a többi lista pedig 4,2 százalékon osztozott. Összességében a tartomány politikai térképe csak keveset változott, de a részleteket vizsgálva azért akad néhány meglepetés.

A települési képviselő- és polgármester választások után az SPÖ-nek 81, az ÖVP-nek pedig 72 polgármestere lép hivatalba, öt helyen pedig független polgármestert választottak. (Az előző ciklusban az SPÖ-nek 88, az ÖVP-nek pedig 78 politikusa töltött be polgármesteri tisztséget.) 13 településen egyik polgármesterjelölt sem szerezte meg a szükséges abszolút többséget, ezért november 4-én második fordulót tartanak. Mai állás szerint 11 polgármester kénytelen lesz majd testületi többség nélkül irányítani.

A Vas megyével szomszédos térség települései közül Felsőőrött (Oberwart) a szoros eredmény miatt izgalmas második forduló lesz: a hivatalban lévő Gerhard Pongracz (SPÖ) polgármester kihívója Georg Rosner (ÖVP) egy százalék előnyre tett szert, és az ÖVP eggyel több képviselői helyet is szerzett.

Igazi szenzáció a németújvári (Güssing) eredmény: miután Peter Vadasz (ÖVP) 20 évi polgármesterség után immár nem indult, Vinzenz Knor (SPÖ) korábbi alpolgármester öt évvel ezelőtti eredményét 15 százalékkal megjavítva hódította el a polgármesteri széket, pártja pedig 1945 óta először szerzett többséget a képviselő-testületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!