Külföld

2013.02.18. 18:50

Hírek helyett

Erre sem volt még példa: hétfőn elmaradt a BBC rádiójának reggeli műsora, a Today (Ma).

Kozma Gábor

A hallgatók ismétléseket, rövid híreket hallhattak és persze a közleményt: 24 órás sztrájkba léptek az újságírók. A BBC többi műsora is akadozott. Az amúgy elkényeztetett angol médiafogyasztó megtapasztalhatta, milyen az, amikor órákon át ugyanazt hallja-látja. Mert hát az internet sem minden.

A sztrájkot figyelmeztetésnek szánták a zsurnaliszták, mert a konszern vezetősége bejelentette: pár év alatt 2 ezerrel csökkentik a létszámot. A BBC vezetősége meg azzal érvel, hogy válság van, összébb kell húzni magukat. Ott ez annyit tesz, hogy egyre inkább az előfizetői díjakból kell megélniük.

Nos, a BBC jöhetne hozzánk egy kis tanulmányútra. Megnézhetné például, hogy miként építették le villanásnyi idő alatt az MTI, a közszolgálati tv-k és rádiók állományát. Miként lett a több mint ezer embert számláló, magas szakmai nívójú szerkesztőségekből pár száz fős maradvány. Lehet, a BBC eddig a pontig még tapsolná a mutatványt, de ha belehallgatna a műsorfolyamba, szembesülhetne holnapjával: újként eladott régi hírek, ismétlések, szakmai hibák, botrányok.

Igaz, a magyar „sajtómunkás” egyben különbözik az angoltól: nem sztrájkol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!