Külföld

2009.06.14. 22:24

Közel-Kelet: Izrael elfogadna egy demilitarizált palesztin államot

Jeruzsálem - Első ízben mutatott hajlandóságot egy korlátozott jogkörű - hadsereggel nem rendelkező - palesztin állam elfogadására vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

MTI


Benjámin NETANJAHU izraeli miniszterelnök beszédet mond a Bar Ilan egyetemen a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban 2009. június 14-én. Az izraeli kormányfő előfeltételeket szabott ahhoz, hogy elfogadja a palesztin állam létrehozását az izraeli-palesztin konfliktus rendezése keretében.(MTI/EPA/BAZ RATNER)


A palesztin elnök első reagálásában máris bírálta, a békefolyamat megtorpedózásával vádolta Netanjahut.
A jobboldali izraeli politikus a Tel-Aviv melletti Bar Ilan egyetemen mondott, nagy érdeklődéssel várt beszédében vázolta fel a közel-keleti béketeremtéssel kapcsolatos politikai szándékait.

Netanjahu a béketárgyalások azonnali, feltételek nélküli újrakezdésére hívta fel a palesztinokat. Késznek mondta magát arra, hogy elfogadja a független palesztin állam létrejöttét az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében, de ehhez feltételeket szabott.
 
Közölte: elfogadja a független palesztin államot, ha Izrael nemzetközi biztosítékot kap arra, hogy az előbbinek nem lesz hadserege, és a palesztinok elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként. Kikötötte azt is, hogy a palesztin állam nem ellenőrizheti légterét, s nem köthet szövetséget sem Iránnal, sem az utóbbi által támogatott Hezbollah libanoni síita mozgalommal.

 Amennyiben Izrael megkapja az általa kért biztonsági garanciákat és a palesztin állam demilitarizálására vonatkozó biztosítékot, kész egy "igazi" békemegállapodás megkötésére annak érdekében, hogy mellette létrejöjjön a demilitarizált palesztin állam - hangsúlyozta.
 
Netanjahu mindeddig vonakodott elfogadni, hogy a közel-keleti rendezés részeként megalakuljon a palesztin állam. Barack Obama amerikai elnök kormánya emiatt erőteljes nyomást gyakorolt az izraeli vezetőre.
 
Az egyik legvitatottabb kérdést érintve Netanjahu kizárta annak lehetőségét, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek Izraelbe. Szavai szerint a palesztin menekültproblémát - az 1948-1949-es arab-izraeli háborúban Izraelből elűzött palesztinok és több millió leszármazottjuk sorsát - Izrael határain kívül kell rendezni. A palesztinok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a menekülteknek jogukban áll hazatérni eredeti lakóhelyükre.

Az izraeli kormányfő elvetette azt is, hogy teljesen befagyasszák a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Közölte továbbá, hogy a zsidó államnak védhető határokra van szüksége, Jeruzsálem pedig egységes marad. Izrael az 1967-es háborúban megszállta, majd bekebelezte az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet, amelyet a palesztinok remélt független államuk fővárosává szeretnének megtenni. 

Netanjahu felszólította viszont az arab országok vezetőit, hogy találkozzanak vele, és segítsék elő a palesztin területek gazdasági fejlődését.
 
Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivőjén keresztül bírálta, a békefolyamat megtorpedózásával vádolta Netanjahut annak tel-avivi beszéde miatt. Abbász különösen a palesztin menekültekről és Jeruzsálem jogállásáról tett kijelentések miatt bírálta Netanjahut.

 A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász mozgalom úgy reagált, elutasítja az izraeli miniszterelnök "rasszista és szélsőséges" ideológiáját.

 Az izraeli telepesek képviselői vasárnap este bírálták a kormányfő beszédét. 

"Sajnáljuk, hogy a miniszterelnök jóváhagyását adta egy demilitarizált palesztin állam létrehozásához, amikor senki más, mint maga Netanjahu magyarázta éveken át, hogy milyen veszélyt jelentene Izrael számára egy ilyen állam, legyen bár "demilitarizált" - szögezte le a Júdea-szamáriai (Ciszjordánia) Telepesek Tanácsa közleményében.
 
A ciszjordániai települések polgármesterei viszont üdvözölték, hogy Netanjahu elutasítja a telepek bővítésének befagyasztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!