Külföld

2010.12.08. 22:54

Közel-Kelet: Obama feladta korábbi stratégiáját, tárgyalás az új elvekről

Az Egyesült Államok felhagyott azzal a gondolattal, hogy rávegye Izraelt a ciszjordániai zsidó telepépítkezések befagyasztására, és ezentúl a konfliktus "központi problémáira" koncentrál - közölte a Fehér Ház egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője kedden.

MTI

A jövő héten várják Washingtonba a palesztin és az izraeli tárgyalókat, hogy a külügyminisztériumban megvitassák velük az új megközelítést, amellyel hátat fordítanak a Barack Obama amerikai elnök által szeptemberben meghirdetett stratégiának - erősítette meg Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő.
   
Crowley rámutatott, hogy hasztalan próbálták meg rábírni Izraelt az építkezési tilalom felújítására, amellyel megteremtették volna a feltételeket a folyamatos és érdemi tárgyalások újrafelvételére. Jelentős erőfeszítések után arra a következtetetésre jutott Washington, hogy ez nem teremti meg a közös célnak, azaz a keretmegállapodás megkötésének elérését - mondta, hozzátéve, hogy szó sincs stratégiaváltásról, hanem a taktika változik meg.
   
Egy magas rangú amerikai diplomata újságíróknak Izraelben szintén úgy fogalmazott, hogy "nem ez a megfelelő időpont a közvetlen (izraeli-palesztin) béketárgyalások felújítására az építkezési moratórium meghosszabbítása révén".
   
A palesztinok a közvetlen tárgyalások folytatásáért cserébe azt követelik, hogy az izraeli kormány hosszabbítsa meg a telepépítésekre meghirdetett, szeptember végén lejárt moratóriumot. Az amerikai diplomáciai heteken át keményen küzdött azért, hogy meggyőzze Izraelt, amely azonban csak a ciszjordániai telepek esetében hajlana a tilalom három hónapra történő meghosszabbítására, Kelet-Jeruzsálemről hallani sem akar.
   
Amit Washington "taktikaváltásként" emleget, elutasítva annak kimondását, hogy egyszerűen és színtisztán kudarcba fulladtak erőfeszítései, mindössze három hónappal azután következett be, hogy a Fehér Házban ünnepélyes körülmények között - Obama, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenlétében - felújították a közvetlen béketárgyalásokat. Obama akkor annak a reményének adott hangot, hogy a végleges megállapodást egy éven belül megkötik a felek. Az izraeli telepespolitika körüli viták és a tárgyalási folyamat összeomlása nyomán igencsak kétséges ennek a menetrendnek a tarthatósága.
   
A Fehér Háznak több oka is volt arra, hogy felhagyjon a közvetlen tárgyalások folytatásának erőltetésével. Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselők közölték, hogy a kudarc nyomán Washington a közvetett tárgyalások indítványozását fontolgatja. A következő hetekben arról próbálják meg meggyőzni az izraeli és a palesztin felet, hogy amerikai közvetítéssel a konfliktus alapkérdéseire - a palesztin menekültek visszatérésének joga, a határok kijelölése és Kelet-Jeruzsálem státusa - összpontosítsanak.

 

OLDALTÖRÉS: Washington nem adta fel, hogy 2011-ben tető alá hozza a közel-keleti békemegállapodást


Washington nem adta fel, hogy 2011-ben tető alá hozza a közel-keleti békemegállapodást


Washington nem adta fel, hogy 2011-ben tető alá hozza a közel-keleti békemegállapodást


Washington nem adta fel, hogy 2011-ben tető alá hozza a közel-keleti békemegállapodást


Az Egyesült Államok még nem adta fel a reményt, hogy jövőre megköthető lesz a köze-keleti békemegállapodás - jelentette ki szerdán Washingtonban P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Azzal kapcsolatban, hogy Washington lemondott az izraeli telepépítés befagyasztásának kikényszerítéséről, Crowley kijelentette: "Változtattunk a megközelítésünkön, de még mindig arra összpontosítunk, hogy egy éven belül létrejöjjön a keretmegállapodás".
   
Mint ismeretes, Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke leszögezte, hogy addig nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, amíg az Izrael által megszállt területeken be nem fagyasztják ismét a zsidó telepek építését. Washington 20 darab F-35-ös harci gépet ajánlott fel Izraelnek az építkezések 90 napos felfüggesztése fejében, valamint azt, hogy a nemzetközi fórumokon megvédi a zsidó államot az ellene irányuló határozattervezetek ellen.
   
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állította, hogy nem tudta rávenni kormánya tagjait az amerikai ajánlat elfogadására, akik egyébkén a szóban tett ígéret írásos megerősítését kérték az Egyesült Államoktól. A kompromisszum visszautasítása egyértelmű kudarc Barack Obama elnök számára, aki szeptember 2-án a közel-keleti béketárgyalások újrakezdésének házigazdája volt Washingtonban.   
   
George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja a jövő héten "konzultációkra" ismét a régióba utazik, hogy az Obama-kormány nevében nyomást gyakoroljon a tárgyalófelekre. Ugyancsak a jövő héten az izraeli és a palesztin tárgyalók tárgyalók érkeznek Washingtonba, hogy Mitchell megbeszéléseivel párhuzamosan folytassanak megbeszéléseket.
   
A The Washington Post szerdán közölt értesülése szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken, a washingtoni Brookings Intézetben ismerteti majd az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiájának lényegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!