Külföldi

2010.01.06. 15:00

Ortodox karácsony január elején

Az orosz ortodox hívők január 6-án ünneplik karácsony szentestéjét mivel az ortodox egyház ma is a Julián naptárt használja.

MTI

A karácsonyt a hívők számára egyhónapos böjt előzi meg, s a szenteste napján a mélyen vallásos emberek csak főtt gabonát ehetnek egészen az első csillag megjelenéséig.

Kirill pátriárka szerdán reggel a moszkvai Novoszpasszkij kolostorban tartott istentiszteletet, a fő karácsonyi mise pedig este tíz órakor veszi kezdetét a Megváltó Krisztus székesegyházban, az orosz ortodox egyház több mint tízezer hívőt befogadni képes moszkvai főtemplomában, s a hagyományoknak megfelelően mintegy öt órán át tart, majd további 12 napon át emlékeznek meg a templomokban Krisztus megszületéséről.

Az éjszaka Moszkvában mintegy 800, világszerte mintegy 30 ezer orosz ortodox templomban, Oroszországban ezenkívül több ezer kolostorban tartanak éjszakai istentiszteletet.

Felmérések szerint tavaly az oroszok mintegy kétharmada emlékezett meg valamilyen módon a karácsonyról, s a lakosság mintegy harmada nézte tévén a főtemplomból közvetített istentiszteletet. Idén a Levada Központ közvélemény-kutató intézet adatai szerint még többen tartják meg valamilyen módon a karácsonyt. Ilyen szándékukat első sorban vezető beosztású és közigazgatási tisztségviselők, háziasszonyok, tanulók és egyetemi hallgatók, nyugdíjasok, és általában a nők, de főleg a 40-55 éves korosztályhoz tartozó, felsőfokú végzettséggel és magas jövedelemmel rendelkezők jelezték. 

Az ortodox hívők számára a karácsony szinte kizárólag vallási ünnep: a december 24-i katolikus karácsony számukra nem létezik. A fenyőfával, ajándékokkal tartott családi ünnep a sztálini időkben Szilveszterre, vagyis december 31-re helyeződött át. Az ortodox újév - ahogyan Oroszországban nevezik, a régi újév - a Julián-naptár szerint január 13-ra esik, és ezt is megünneplik sokan, nem csak a vallásos emberek.

Oroszországban egyébként egészen kiváló a kapcsolat állam és egyház között. Nem csupán az állami vezetők vesznek részt az egyházi, illetve a pátriárka az állami ünnepségeken - az állami vezetők várhatóan idén is jelen lesznek a Megváltó Krisztus templomban -, hanem rendszeresek a személyes találkozók is. Vlagyimir Putyin kormányfő például kedden az egyik moszkvai kolostorban találkozott Kirillel, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával.

Putyin - akit a találkozóra elkísért a kulturális miniszter és az állami vagyonügynökség vezetője is - egyebek mellett bejelentette, hogy a szovjet időkben állami tulajdonba vett egyházi javak folyamatos visszaszolgáltatása keretében az orosz állam 2010-ben teljes egészében egyházi tulajdonba adja a moszkvai Novogyevicsij kolostort, amely a főváros egyik nevezetessége, s amelynek temetője mintegy nemzeti panteon, számos neves orosz ember végső nyughelye. Alekszandr Avgyejev kulturális miniszter azt is közölte, hogy a kolostor egyik templomában lévő ikonosztázt a helyén hagyják, egy másik templomában pedig visszaállítanak egy ilyen, szentképekből álló válaszfalat. Az orosz templomok ikonjait ugyanis a szovjet időkben részben megsemmisítették, részben múzeumokba vitték.

Csak Moszkvában egyébként idén 8500 rendőr vigyáz a rendre a templomok környékén az éjszakai istentiszteletek idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!