Külföldi

2011.08.09. 10:55

A szója nem nyújt enyhülést a menopauza tüneteire

A szója étrend-kiegészítő nem enyhíti a változókorban lévő nők kellemetlen tüneteit, és nem védi őket a kezdődő csontvesztéstől - állapították meg amerikai kutatók.

Vas Népe

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányhoz két évig követték nyomon a szójakészítményt vagy placebót szedő nők egészségét a Miami Egyetem orvosi karának munkatársai. Úgy találták, hogy a menopauza tüneteit nem csökkentette a szója szedése, sőt a hőhullámok gyakrabban jelentkeztek azoknál, akik alkalmazták.

Silvina Levis vezetésével 248 változókorban lévő nőt vontak be a követéses vizsgálatba, akiket két csoportba osztottak. Az egyik csoportba tartozók naponta 200 milligramm szója izoflavonoidot vettek be, amely növényi hormonként ösztrogénszerű hatást fejt ki. A másik csoport tagjai placebót kaptak.

A kétéves kontroll alkalmával újra megmérték mindkét csoportban a nők csontsűrűségét gerincoszlopukban és csípőjükben. A mérések azt mutatták, hogy nem tért el a két csoportban az átlagos csontsűrűség-csökkenés. A csontok egészségének megőrzése érdekében az orvosok a rendszeres fizikai aktivitást javasolják.

A nők feljegyezték menopauzához kapcsolódó tüneteiket is. Ebből az derült ki, hogy a szóját szedők 48 százalékánál jelentkeztek hőhullámok, míg a placebót szedők körében ez az arány kevesebb, 32 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!