Külföldi

2009.08.31. 11:45

Füstmentes éttermek Szlovákiában: a legtöbb helyről kitiltják a dohányzókat

Pozsony/Budapest - Keddtől tilos Szlovákiában azokban a vendéglőkben dohányozni, ahol ételt is felszolgálnak, cigarettázni csak fallal elválasztott külön helyiségben lehet majd.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szeptember 1-jén életbe lépő szabályozás szerint a vendéglátóhelyekben a belső teret úgy kell kialakítani, hogy aki nem dohányzik, annak ne kelljen áthaladnia a dohányzó részen, még akkor se, ha az illemhelyre megy. A fallal elválasztott füstös helyiség nem lehet a bejáratnál, és nem lehet nagyobb az étterem alapterületének felénél. A jogszabály megszegéséért 331-től 3319 euróig (90 ezertől 900 ezer forintig) terjedő bírság szabható ki.
    
Az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában közölt cikk szerint a szlovák főváros belvárosának legtöbb étterméből és bárjából keddtől kitiltják a dohányzókat, ahol pedig az italfogyasztásból származik a bevétel döntő része, ott bezárják a konyhát. A csak italt árusító bárokban ugyanis továbbra is lehet majd dohányozni, a helyiségek elválasztása pedig túl nagy kiadást jelentene, és nem is lenne kifizetődő.
    
A tiltás életbe lépése után a teljesen "füstös" éttermek ellen a vendégek panaszt nyújthatnak be a szlovák közegészségügyi hivatalnál. A hivatal elérhetőségeit a dohányzási tilalomról szóló, kötelezően kifüggesztendő közleményeken kell feltüntetni. Ha a tulajdonos elfelejti kiragasztani a közleményt, szintén 331-3319 euró közötti bírságra számíthat.
    
A most szigorodó jogszabály már áprilistól korlátozta a füstölgők jogait a nem dohányzók védelmében a hivatalokban, a repülőtereken és az egészségügyi intézményekben.
    
Az Új Szó által megszólaltatott Robert Ochaba, a szlovák közegészségügyi hivatal munkatársa szerint tavasz óta több mint 11 ezer ellenőrzést végeztek. Kirótták az első bírságokat, miközben sokasodnak a nem dohányzóktól érkező panaszok is. Elsősorban a befüstölt bevásárlóközpontokat nehezményezik: a törvény szerint ugyanis négy hónapja tilos cigarettázni a bevásárlóközpontokban található vendéglőkben, ám jelentős részük nem veszi figyelembe a korlátozást. A vállalkozók ugyanis tudják: jó esélyük van, hogy
megússzák a büntetést, mivel túl kevés az ellenőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!