Kultúra

2009.04.23. 02:27

Orosz lekvár, Csehov nyomán

Budapest (VN) - Első alkalommal láthatja a magyar közönség a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége, Ljudmila Ulickaja Orosz lekvár című színdarabját.

Vas Népe

Az Orosz lekvárt a könyves seregszemle programjához kapcsolódva felolvasószínházi formában mutatja be szombaton este a budapesti Centrál Színház. Ljudmila Ulickaja 2003-ban írt színműve Csehov Cseresznyéskertjét gondolja újra Novák Eszter rendezésében. 

A korábban Vidám Színpad néven ismert teátrumban bemutatott darab kortárs orosz környezetben játszódik; a benne szereplő család egy dácsán él, amelyet az idő, a romlás és külső erők, például az ingatlanberuházók el akarnak venni tőlük. Így az Orosz lekvár története hasonló véget ér, mint a Cseresznyéskerté, mondta a színmű fordítója és dramaturgja. Radnai Annamária kifejtette: Ulickaja azt találta ki, hogy darabjának szereplői legyenek a Cseresznyéskert családjának leszármazottjai, így a néző a Csehov-színmű figuráinak unokáit és dédunokáit láthatja a színpadon. A történet azonban legfeljebb emlékeztet a Cseresznyéskert cselekményére, így annak ismerete nélkül is élvezhető. 

A Merlin Színházzal közösen bemutatott előadás szerepeit Borbás Gabi, Puskás Tamás, Molnár Erika, Kovács Vanda, Tóth Ildikó, Stefanovits Angéla, Mihályfy Balázs, Naszlady Éva és Egyed Attila alakítja. A felolvasószínházi produkciót Ljudmila Ulickaja is megtekinti, majd a szombati előadás után a nézők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt, amelyet Veiszer Alinda vezet. Ljudmila Ulickaja a könyvfesztivál alatt három alkalommal dedikálja műveit. A Magvető Kiadó ma pódiumbeszélgetést szervez az írónővel, aki ezt követően veszi át a Budapest Nagydíjat. Ulickaja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen előadást tart, pódiumbeszélgetésen is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!