Kultúra

2009.10.01. 02:29

A szobrászművész hagyatéka: feladat és lehetőség

Kőszeg - Nem volt nagy hírverés: egyszerűen - de ünnepélyesen - elhelyezték az önkormányzat udvarán, az épület falán Tornay Endre András alkotását. Ajándék a városnak. Avatás a testvérvárosi kapcsolat felvételének huszadik évfordulóján

Ölbei Lívia

Tornay Endre András szobrászművész életművét özvegye, Tornay Julianna gondozza nagy odaadással. Amikor a városnak ajándékozta az önkormányzat udvarán látható alkotást, Tornay Endre András szellemében és szándékai szerint cselekedett. Külön szimbolikus értékkel bír az a gesztus, hogy a szobor párdarabja szeptember elején Kőszeg testvérvárosában, Vaihingenben (Németország) találta meg méltó helyét.

Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a testvérvárosi kapcsolat felvételének 20. évfordulója alkalmából adták át és avatták föl a szobrot Vaihingenben, ahol egyébként mindig rendkívül nagy szeretettel fogadják a kőszegieket: Tornay Endre András özvegye úgy fogalmazott, hogy hasonló fogadtatással Erdélyben szokott - szoktak - találkozni. (Tornay Endre András Zetelakán született.)

Básthy Béla a kettős szoboravatás kapcsán elmondta azt is, hogy a kiemelkedően magasan jegyzett, elismert szobrászművész emlékezetének megőrzése a város számára nemcsak megtisztelő fel-adat és kötelesség, hanem tőke és lehetőség is.

A Tornay házaspár otthona, a hajdani Küttel-, illetve Bartha-villa kertjében például szoborpark van alakulóban, amelyet - szintén a szobrászművész szellemiségével összhangban - Tornay Julianna időről időre már most megnyit a közönség előtt. Annak megszervezéséhez, kitalálásához , hogy a park rendszeresen látogatható legyen, szintén az önkormányzat közreműködésére lesz szükség.

A Tornay Endre András-alkotások egy része városi tulajdon: a házaspár így egyenlítette ki a ház megvásárlásából származó tartozását. (Az önkormányzat udvarán frissen fölavatott szobor nem ezek közül való: ajándék.) Azt is át kell gondolni, mondta Básthy Béla, hogy a városi tulajdonban lévő szobrok közül idővel melyek kerüljenek esetleg közterületre - és melyek gazdagítsák a sok törődést igénylő szoborparkot.

A környéken jelenleg a Németországba kitelepített svábok emlékét idéző Tornay Endre András-alkotással Kőszegfalván, az 1956-os menekültek sorsát megfogalmazó, metaforikus emlékkereszttel Kőszeg határában - a határon - találkozhat a szélesebb közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!