Kultúra

2010.09.07. 16:09

A Bibliothéque Pascal a hivatalos magyar nevezés az Oscar-díjra

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság keddi döntése értelmében 2011-ben Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című játékfilmje képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

MTI

Hajdu Szabolcs filmje egy fiatal lány, Mona Paparu utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története. A főszerepeket Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza és Ion Sapdaru alakítja. A film az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a fődíjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját.
   
A Bibliothéque Pascalt magyar-német koprodukcióban a Filmpartners, a Katapultfilm és a Gilles Mann Filmproduktion készítette a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a TV2 és az Eurimages támogatásával.
   
A film nemzetközi premierjére a Berlinalén került sor februárban, ezt követően számos jelentős nemzetközi filmfesztivál hívta meg válogatásába. A július végi szarajevói fesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díja (CICAE) mellett a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díját is a Bibliothéque Pascalnak ítélték a szakmai zsűrik.
   
Az Oscar-díj szabályzata szerint a nevezésért azok a magyar filmek versenghettek, amelyek hazai mozibemutatójára 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között kerül sor.
   
A jelölésről döntést hozó bizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Varga Balázs, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, a Magyar Producerek Szövetségét Mikulás Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumát pedig Bakonyi Veronika képviselte.
   
A bizottság egyhangú szavazással hozta meg a döntést Hajdu Szabolcs filmje mellett. Indoklásukban kiemelték, hogy a Bibliothéque Pascalban a fantáziavilág és a kelet-európai valóság friss és eredeti módon ötvöződik.
   
Amerika legnevesebb filmes seregszemléjére, az Oscar-díjra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amely a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhet versenyre. Az Oscar-jelöltek listáját 2011. január 25-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó gála február 27-én lesz.
   
Hajdu Szabolcs 2006-ban Fehér tenyér című filmjével indult a szakma egyik legáhítottabb díjáért. Magyarország 2009-ben Goda Krisztina Kaméleon, 2008-ban Bollók Csaba Iszka utazása, 2007-ben Pálfi György Taxidermia, 2005-ben Koltai Lajos Sorstalanság, 2004-ben Antal Nimród Kontroll, 2003-ban Fliegauf Benedek Rengeteg, 2002-ben Pálfi György Hukkle, 2001-ben Sopsits Árpád Torzók, 2000-ben pedig Gödrös Frigyes Glamour című alkotását nevezte. Az ötös listára egyik magyar jelölt sem került fel.
   
A magyar játékfilmek közül eddig Szabó István Mephisto című alkotását jutalmazták Oscar-díjjal 1982-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!