Kultúra

2010.10.27. 12:36

A PLT ajánlja - Charlotte Bronte: Jane Eyre

Népszerű sorozatában ma Charlotte Bronte: Jane Eyre című művét jelenteti meg a Pannon Lapok Társasága.

Merklin Tímea

Betolakodó

Az angol regényíró a Bronte nővérek egyike, aki a hatgyermekes családba harmadikként született. Charlotte ötéves, amikor meghal az édesanyjuk, a legkisebb gyermek még csecsemő. Az öt nagyobb gyermeket, mind lány, egy bentlakásos leánynevelő intézetbe küldik, Lancashire-be. A kislányok valószínűleg itt szerzik tüdőbajukat, aki hamarosan a két nagyobbik halálát okozza, húsz év múlva a többiekkel is végez. Charlotte erről az intézetről mintázta később a lowoodi árvaházat a Jane Eyre című művében. A regényben Jane árvaként kerül egy családhoz, ahol még a gyerekek is mindent megtesznek, hogy megkeserítsék a betolakodót, majd árvaházba kerül.

Bűne, hogy ellenáll

Franco Zeffirelli rendezett filmet Jane Eyre-ből 1996-ban. Az angol-francia-olasz romantikus dráma forgatókönyvét Zeffirelli Hugh Whitemore-ral közösen írta. A sztori: Jane-t, a nincstelen árvát nénikéje leányiskolába adja büntetésből. Bűne az, hogy okos, tehetséges, és nem hajlandó alávetni magát a felnőtt világ hazug, képmutató törvényeinek. A szigorú leányiskolában kíméletlen megaláztatásokat kell kiállnia. Évek múltán az ifjú Jane Thornfieldbe szegődik nevelőnőnek, hogy a kastély mindig távol levő urának törvénytelen leányát, Adele-t tanítsa. Thornfield ódon falai baljós titkokat rejtenek. Egy titokzatos szolgáló néha fel, majd eltűnik, időnként pedig hátborzongató nevetés hallatszik a homályos folyosókon.

Pallósiné dr. Toldi Márta: Lebilincselő

Számomra a lowoodi árva megrázó és rejtelmes története a mindenkori olvasó szociális érzékenységének próbája, ugyanakkor az érzelmeit hiteles erkölcsi értékrenddel vállaló női szerep példája. Miközben Jane Eyre egyre erősödő öntudattal száll szembe mások elvárásaival és az előítéletekkel, nem csupán élete értelmét találja meg, hanem méltó társra is lel. A lebilincselő történetvezetés, a festői leírások, a misztikus utalások magával ragadják az olvasót, szinte kitörölhetetlen belső filmet égetnek az emlékezetébe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!