Kultúra

2010.11.05. 03:26

Népművészeti alkotóink sikere

Nagy sikerrel szerepeltek a Vas megyei tárgyalkotó népi iparművészek a tizenötödik Élő Népművészet kiállításon.

Tersztyánszky Krisztina

Gránátalma díjban részesült bútor kategóriában a Velemi Stúdió alkotócsoportja, hímzéseivel Varga Mária sitkei népi iparművész és gyermek berendezési tárgyaival Pados Zoltán bejcgyertyánosi kosárfonó. Az ostffyasszonyfai Harasztovics Róbert fafaragó, a magyarszombatfai ifj. Albert Attila fazekas és Tamásné Geröly Mária gyöngyösfalui hímestojás készítő arany oklevélben részesült. Beszprémy Józsefnét, a Népművészet Mesterét Sárvárról bronz oklevéllel díjazták. A megyéből elszármazott, de évtizedekig Vasban alkotó művészek közül Balogh Lajosné csipkekészítő Gránatálma díjban, Kerekes Endréné népi iparművész, hímző pedig ezüst oklevélben részesült.

A népi használati tárgyak továbbélését bemutató kiállítás október 29-én nyílt meg és március 27-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban. A megnyitó előtti napon az ugyancsak vasi kötődésű Beszprémy Alojzia Katalin népművész, népművelő, a Hagyományok Háza igazgatóhelyettese és tárvezetője a magyar népművészeti hagyományok ápolásáért a Magyar Köztársaság Elnökétől a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!