Kultúra

2011.02.14. 11:26

Vajna türelmet és időt kért a magyar filmesektől

Fantasztikusnak nevezte Andrew Vajna, a filmszakma kérdéseiért felelős kormánybiztos, hogy két film is versenyben van a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, ugyanakkor türelmet, támogatást és időt kért Andrew Vajna kormánybiztos a magyar filmszakmától Berlinben.

MTI

Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti:

A német fővárosban tartózkodó producer az MTI kérdésére elmondta: nagy dolog, hogy Tarr Béla és Kárpáti György Mór is versenyben van a játékfilmek, illetve a rövidfilmek mezőnyében.
   
"Szerintem ez fantasztikus, szerintem ez a cél. Hogy jelen legyenek, hogy sikeresek legyenek, és hogy nyerjenek. Remélem nyernek is" - mondta Andrew Vajna. Mint hozzátette: üzenetet küldött Tarr Bélának, ebben gratulált a rendezőnek, aki nyolcadik játékfilmjével, A torinói ló című alkotással van versenyben az Arany Medve-díjért. "Bízom abban, hogy megnyeri a fesztivált, az nagyon szép lenne" - nyilatkozta.
   
Kárpáti György Mór Erdő című munkájával került be a rangos filmmustra rövidfilmes versenyprogramjába. A kormánybiztos rávilágított, berlini útjának egyik célja az volt, hogy elmondja a nemzetközi filmszakmának, minden rendben lesz a magyar filmgyártás körül. "El akartuk mondani a világnak, hogy fontosnak tartjuk őket, és partnernek tartjuk őket" - magyarázta az MTI-nek adott válaszában. "Azért is vagyok itt, hogy helyreállítsuk a magyar filmszakma hitelét, hogy minél előbb tisztázzuk az esetleges problémákat" - fogalmazott. 
   
Tarr Béla és Kárpáti György Mór filmje egyaránt február 15-én, kedden ünnepli premierjét a rangos filmmustrán.

OLDALTÖRÉS: Andrew Vajna türelmet kér a magyar filmszakmától

Andrew Vajna türelmet kér a magyar filmszakmától

Andrew Vajna, a filmügyi kormánybiztos a magyar kulturális intézetben zajló Cinema Total elnevezésű rendezvénysorozaton vasárnap időt, türelmet és támogatást kért a magyar filmszakmától. A szakember azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a nemzetközi filmszakmát és a koprodukciós partnereket - válaszolta az MTI kérdésére.

Andrew Vajna türelmet kér a magyar filmszakmától

Andrew Vajna, a filmügyi kormánybiztos a magyar kulturális intézetben zajló Cinema Total elnevezésű rendezvénysorozaton vasárnap időt, türelmet és támogatást kért a magyar filmszakmától. A szakember azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a nemzetközi filmszakmát és a koprodukciós partnereket - válaszolta az MTI kérdésére.

Andrew Vajna türelmet kér a magyar filmszakmától

Andrew Vajna, a filmügyi kormánybiztos a magyar kulturális intézetben zajló Cinema Total elnevezésű rendezvénysorozaton vasárnap időt, türelmet és támogatást kért a magyar filmszakmától. A szakember azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a nemzetközi filmszakmát és a koprodukciós partnereket - válaszolta az MTI kérdésére.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) negyedik alkalommal szervezte meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódó, idén a Calling Neighbours mottóval fémjelzet filmes fórumot, amelynek a vasárnap délutáni politikai kerekasztal beszélgetés volt az egyik legnagyobb várakozással övezett programja. A szervezők magyar részről Andrew Vajna mellett Bokor Attilát, a Humán Erőforrás Minisztérium filmekkel foglalkozó főosztályvezetőjét, valamint Bereczki Csabát, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatóját hívták Berlinbe, a fórumon külföldi - horvát, osztrák, dán és brit - szakemberek is részt vettek. 
   
Can Togay János, a CHB vezetője felvezetőjében elmondta, nagyon sok minden történt a régió filmvilágában és a magyar filmvilágban, így magától értetődőnek tűnt, hogy eszmecserét rendeznek e témában. A kerekasztal beszélgetés első részében a külföldi szakemberek ismertették hazájuk filmfinanszírozási rendszerét.
   
Andrew Vajna a nemzetközi beszámolók után úgy fogalmazott, az a feladata, hogy a rendelkezésre álló pénzből ésszerű támogatási rendszert, valamint a törvényi követelményeknek megfelelő kereteket alakítson ki. Majd emlékeztette a hallgatóságot: alig pár hete nevezték ki kormánybiztosnak, így még nem tudja, milyen mechanizmus megteremtésére tesz javaslatot. Az elképzelése az, hogy 60, de legkésőbb 90 napon belül kész tervekkel szolgáljon. Tudatában van annak - mondta -, hogy a magyar filmesek vissza akarnak térni a munkához, de egyelőre nem tudják, hogyan tegyék. 
   
A kormánybiztos egyelőre a kiadásokat nézi át csapatával. Az ő feladata - emelte ki Vajna - most a lehető leggyorsabban elemezni és javasolni. Bízik abban, hogy elfogadják majd terveit. Magyarország kis ország, "kis nyelv", a lehetőségek korlátozottak, mégis az a legfontosabb, hogy a filmes szakma népszerűsítse a magyar kultúrát mind belföldön, mind pedig külföldön - vélekedett. 
   
A filmek elvihetik hírünket a világban, segítségükkel felismerhetik és elismerhetik a magyar kultúrát. Ha megvan az elismerés, az nemcsak forintban mérhető megtérülést jelent - mondta. Hozzáfűzte: tudja milyen nehéz helyzetbe kerültek magyar filmesek, de türelmet és időt kér. Két minisztérium is dolgozik azon, hogy rendeződjenek a magyar filmgyártás anyagi gondjai. Ő még több pénzt akar előteremteni a filmgyártás számára, de a mostani rendszer csődbe jutott - jelentette ki a producer, aki szerint a filmes szakma az utóbbi években nem vett tudomást a gazdasági nehézségekről, és lefaragások helyett még többet költött.
   
Hasonló véleményt fogalmazott meg Bokor Attila is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársa reményének adott hangot, hogy minél előbb válaszok születnek a filmszakma gondjaira. "Az utóbbi 7-8 év problémáit kell megoldani" - mondta.
   
A CHB szerette volna, ha a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot is képviseli valaki a berlini fórumon, a tárca azonban ennek nem tudott eleget tenni, és közleményben reagált a kerekasztal beszélgetés témájára. A Berlinben vasárnap ismertetett álláspont szerint az MMKA 7,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel, a szervezet hitelállománya 2010 év végén elérte az 5,1 milliárd forintot. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a felülvizsgálattal párhuzamosan olyan hosszú távú stratégia kialakítása kezdődött meg, amely mind gazdasági, mind pedig jogi szempontból hatékonyabban szolgálja a filmszakma egészének felvirágoztatását.
   
A blokkolt filmekkel kapcsolatban Andrew Vajna és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is hangsúlyozta, hogy kiemelt jelentősége van a nemzetközi koprodukcióknak. Vajna az MTI kérdésére válaszolva elmondta, azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a partnereket. A koprodukció a legjobb módja a filmgyártásnak - jelentette ki Vajna, hozzátéve, hogy tárgyalásokat folytatott partnerekkel. "Már otthonról megkezdtem ezeket a tárgyalásokat" - mondta az MTI-nek.
   
"Magyarország nagyon fontos filmes kultúra Európában" - erősítette meg Bereczki Csaba, aki megjegyezte, hogy a koprodukciós partnereket aggasztja a magyar filmszakma "lebénulása". 
   
A vasárnapi fórumon magyar filmes szakemberek is jelen voltak. Mundruczó Kornél filmrendező arról beszélt: mivel a kormánybiztosnak még nincs programja, így egyelőre nincsenek kérdések sem, amelyeket feltehetnének. "Majd, ha lesz program, akkor tudunk kérdezni" - fogalmazott. Hozzátette, a magyar filmgyártás utóbbi húsz éve nem volt rossz, jelen voltak a magyar hagyományok, az utóbbi tíz év sikereket is hozott. A probléma a finanszírozás, nem a film - fejtegette.
   
Andrew Vajna saját tapasztalatairól beszélve utalt arra az európai gyakorlatra, hogy az állam, a kormányok támogatják a filmgyártást. Ez viszont Magyarországon olyan mentalitás kialakulásához vezetett, amely úgy tartja: "a kormány tartozik nekünk". Ezt át kell értékelni - vélekedett. Arra a kérdésre, nem érzi-e úgy, hogy a kinevezés elfogadásával átkerült "a másik oldalra", nemmel felelt. Az ő prioritása az, hogy az európai uniós és a magyar jognak megfelelő keretet, működő támogatási rendszert és gyártást alakítson ki - ismételte meg.

OLDALTÖRÉS: Megkezdődött a rendezvénysorozat Berlinben

 

 

 

Megkezdődött a rendezvénysorozat Berlinben

Megkezdődött szombaton este a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum épületében a Cinema Total elnevezésű filmes szakmai rendezvénysorozat, amelyet a német fővárosban zajló nemzetközi filmfesztiválhoz, a Berlináléhoz időzítve tartanak, immár negyedik alkalommal.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) épületében az elmúlt évekhez hasonlóan ismét nagy tömeg gyűlt össze, a vendégeket magyar filmalkotásokból kiragadott részletek várták a falakon elhelyezett képernyőkön. Az idei Cinema Total február 16-ig várja az érdeklődőket, a fórum a magyar filmvilág mellett helyet biztosít a közép-európai régió, így az osztrák, a szlovák, a szerb és a román filmszakmának is.
   
"Szükségünk van a szomszédokra, hogy együttműködjünk, hogy együtt készítsünk filmeket, hogy együtt gondolkozzunk" - mondta köszöntőjében Can Togay János, a CHB vezetője. "A filmvilág egyfelől csupa fantázia. Másfelől viszont iparág is" - jegyezte meg.
   
Can Togay János kitért arra, hogy a 61. Berlinálén két magyar alkotás is versenyben van. Tarr Béla A torinói ló című alkotással a játékfilmes programban, míg Kárpáti György Mór az Erdő című filmmel a rövidfilmek mezőnyében reménykedhet díjban.
   
A szombati megnyitón Claudia Schmied osztrák kulturális miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mellett Szlovákia, valamint Magyarország berlini nagykövete is részt vett. A két diplomata a Cinema Total fővédnöke.
   
Az est folyamán a vendégek láthatták Törőcsik Mari videoüzenetét. A művésznő említést tett arról, hogy bár a cannes-i fesztiválon többször is járt, nyolc filmjét is vetítették, Berlinbe még egyszer sem jutott el. A Cinema Total szervezői szerették volna, ha a színésznő díszvendégként részt vesz a rendezvénysorozaton, de ez Törőcsik Mari zsúfolt programja miatt végül nem valósulhatott meg.
   
Az est vendégei között volt Gryllus Dorka színésznő, aki a Meseautó című klasszikus film híres dalát énekelte el. A CHB épületében tartott est egyben a Magyar Filmunió hagyományos Berlinale-fogadása is volt. A megnyitón Koltai Lajos rendező szólt a vendégekhez. Az Oscar-díjra is jelölt művész legújabb filmtervéről elmondta, hogy Jeremy Irons brit színésszel készül közös munkára, a forgatókönyvet már a napokban "összeolvassák" Londonban.
   
A szerdán záruló rendezvénysorozatról szólva Can Togay János kiemelte, hogy olyan platformot akartak életre hívni, amely kapcsolatépítésre és a filmes szakma előtt álló kérdések körbejárására is alkalmas. 
   
A Cinema Total 4 egyik leginkább várt programja az a vasárnapi kerekasztal-beszélgetés, amelyre Andrew Vajna kormánybiztost, Kőrösi Zoltánt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnökét, Bokor Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetőjét, Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, Bereczki Csabát, az MMKA nemzetközi igazgatóját, valamint Simon Perryt, az ACE (Ateliers du Cinema Européen) vezetőjét és Henrik Bo Nielsent, a Dán Filmintézet irányítóját is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!